Vladika Ignatije: Zgrada Komande garnizona biće vraćena crkvi

Požarevac

Društvo

Vladika Ignatije: Zgrada Komande garnizona biće vraćena crkvi

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Zgrada Komande garnizona u Požarevcu uskoro će biti vraćena Braničevskoj eparhiji, kaže Episkop požarevačko-braničevske eparhije dr Ignatije.

Po njegovim rečima, za oko mesec dana proces bi trebalo da se okonča i zgrada će biti vraćena crkvi.

,,Pošto mi dobijamo dvor, a dajemo 360 hektara šume koje već koristi vojska na pasuljanskim livadama, sud je doneo odluku da je to pravedna razmena. Razgovarao sam sa gradonačelnikom i  rekao mi je da će garnizon biti premešten u zgradu banke koju je grad nedavno kupio”, kazao je vladika Ignatije.

Zgrada Komande garnizona u Požarevcu zidana je u periodu od 1938. do 1939. godine u srpsko-vizantijskom stilu, jer je u njoj trebalo da bude smešten dvor Braničevske eparhije. Međutim, crkva je ovaj objekat koristila svega nekoliko meseci, jer je ubrzo počeo Drugi svetski rat, a njega su zauzeli Nemci i pretvorili ga u svoju komandu. Nakon završetka rata, partizani su zadržali istu namenu, a potom je u vreme bivše Jugoslavije ovaj objekat pretvoren u vojnu kantinu.

Kada su predstavnici Vojnog sindikata Srbije odlučili 2018. godine da renoviraju unutrašnjost ovog objekta ispod starog maltera pronašli su freske i saznali da je tu bila crkva posvećena Svetom Kozmi i Damjanu.

Danas se u ovom kompleksu nalazi vojni odsek i kancelarije požarevačkog garnizona.

To Top