Vladimir Pajović pobednik 17. Bijenala „U svetlosti Milene“ (FOTO)

Požarevac

Kultura

Vladimir Pajović pobednik 17. Bijenala „U svetlosti Milene“ (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Vladimir Pajović, akademski slikar, dobio je nagradu za delo „Pedskazanje“.

Po mišljenju komisije, najslojevitije je odgovorio ovogodišnjoj temi „Ključevima Mileninog sna“.

„Delo poseduje lični i odnegovani autorski iskaz uz veliko poštovanje slikarske tehnike“. Iako su slike manjeg formata zrače monumentalnošću, povezujući u isto vreme venvremlje i svevremlje uz specifičan likovni snoviđaj“, navodi se u obrazloženju komisije.

„Pedskazanje“ Vladimira Pajevića, Gran pri Bijenala

 Nagradu je primila njegova supruga Ana Kapor.

Druga nagrada je pripala Predragu Peđi Miloševiću za delo „Neuzvraćena ljubav“. Umetnik se, po mišjenju komisije, na ovoj slici harmonizovao sa Mileninim svetom simbola, kako u ikonografskom, tako i u postignutim atmosferama kroz koje zrači muzička vibrantnost.

„Neuzvraćena ljubav“ Predraga Peđe Mioševića, druga nagrada

Treća nagrada otišla je Anđeli Ristić za diptih „Snoviđenje“. Komisija je u obrazloženju nagrade istakla originalnost pristupa temi, tako što u svom istraživačkom i slikarskom postuku prati putanju od Mileninih pesama ka slici, pokazujući da reč postaje likovno delo.

„Snoviđenje“diptih Anđele Ristić, treća nagrada

Nagrađeni radovi su rađeni u  tehnici ulje na platnu. Domene umetničkih dela razmatrao je žiri u sastavu: Katarina Zarić, slikar, predsednica žirija, i Natalija Simeonović, akademski slikar i Violeta Tomić, istoričarka umetnosti, članovi komisije.

Katarina Zarić, slikar, predsednica komisije

„Kao što je Danica Pavlović, Milenina majka, zaveštala ovaj prostor za uspomenu na Mileninu mladost i talenat, tako je i grad Požarevac ovo Bijenale zaveštao inspiraciji i talentu savremenih umetnika, sa nadom da će Milenin život i stvaralaštvo biti dodatno nadahnuće“, kazala je Liljana Dabić, upraviteljica Fondacije „Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili“.

Liljana Dabić, upraviteljica, Fondacije „Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili“

Po rečima Bojana Ilića, predsednika Skupštine grada Požarevca, Bijenale je naše Milene, ali njen talenat i delo ipak pripadaju celom svetu.

„Bijenale „U svetlosti Milene“ održava se od 1983. godine i samo je jedan od načina kojima iznova i iznova podsećamo slikarsku javnost  kakav je biser umetničkog dara oformljen u našem Požarevcu. Sjaj tog bisera bio je previše jak da bi sijao samo jednom gradu i samo jednoj državi, pa je svojom svetlošću dotakao Evropu i Severnu Ameriku, pa potom i ceo svet. Njen rad, prekinut preranom smrću, nije ostavio dovoljno Mileninih dela, ali ona koja su iza nje ostala, dovoljna su za celu večnost stvaranja. Taj talenat nije se mogao  ograničiti samo na jedan vid umetnosti, Milena je sve oko sebe pretvarala u savršeni sklad slika, stopljenih u likovna dela i reči pretopljenih u najtananiju poeziju“, rekao je Ilić otvarajući 17. Bijenale.

Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca

Selektor Predrag Peđa Todorović za ovo Bijenale izabrao je dela šesnaestoro slikara.

„Ključevima Mileninog sna otklopićemo dveri vaseljene, ulazeći sa one druge strane sveta mi ćemo se probuditi u njenome snu. Priđite bliže da biste videli i osetili lepotu našeg umetničkog iskaza koji će osnažiti vašu nadu, ljubav i dobrotu, dobrotoljublje i lepotoljublje kao temelje čoveka“, naveo je Todorović.

Predrag Peđa Todorović, selektor 17. Bijenala u svetlosti Milene

Milenina spomen bista

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top