Za bolje pamćenje, jedi više ribe

Braničevo

Zdravlje

Za bolje pamćenje, jedi više ribe

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Konzumiranje ribe čuva mozak od starenja i pomaže pamćenje, tvrde stručnjaci.

Na osnovu brojnih istraživanja holandskih istraživača zaključeno je da osobe koje jedu više od 200 grama ribe nedeljno imaju više šansi da sačuvaju funkcije mozga i mogu se pohvaliti boljim pamćenjem.

Riba pomaže moždane funkcije „hraneći” ih zdravim mastima koje pomažu borbu protiv sastojaka iz namirnica koje ugrožavaju zdravlje srca, krvnih sudova i mozga. Slabiji rad mozga izazivaju namirnice poput margarina, putera i masnih sireva. Stručnjaci tvrde da loše masti doprinose začepljenju arterija i da je slabljenje funkcija mozga verovatno posledica oštećenja krvnih sudova u mozgu.

Stručnjaci često ukazuju i na činjenicu da meso ribe, pored omega-3 masnih kiselina, sadrži i antioksidanse koji štite mozak, od kojih je najdelotvorniji selen.

Ljudi koji jedu pečenu ili kuvanu ribu (ali ne i prženu), bogatu masnim kiselinama omega-3, manje su izloženi takozvanim tihim lezijama tkiva u mozgu, koje mogu da izazovu gubitak pamćenja i demenciju, a dovode se u vezu i sa većim rizikom od šloga, navodi se na sajtu Herbateke.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.

To Top