Za dan prodato čak 60 antigenskih testova u centralnoj apoteci

Požarevac

Društvo

Za dan prodato čak 60 antigenskih testova u centralnoj apoteci

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Brzi antigenski testovi za kućnu upotrebu trenutno se mogu nabaviti u svim bolje snabdevenim apotekama. U centralnoj apoteci u Požarevcu ovih dana velika je potražnja za testovima.

Nakon praznika broj zaraženih virusom kovid 19 se naglo povećao. Zbog velike gužve ispred kovid ambulante, mnogi Požarevljani su odlučili da urade test kod kuće. S obzirom na to da se testovi mogu pravilno upotrebljavati bez stručne pomoći obučenih zdravstvenih radnika, ne čudi velika potražnja za njima ovih dana.

„Juče nam je stiglo 80 brzih testova za kućnu upotrebu i za samo jedan dan prodato je čak 60. Ovi testovi su registrovani u Agenciji za lekove i medicinska sredstva“, istakla je za E-Braničevo Jasmina Milovanović, šefica centralne apoteke u Požarevcu i dodala da su svi ranije naručivani testovi, koji su bili od drugog proizvođača, vraćeni dobavljaču.

Kako objašnjava, u ponudi imaju dve vrste testa za kućnu upotrebu i oba su laka za korišćenje, a pored opširnog uputstva, tu je i slikovit prikaz upotrebe istih.

Jedan je takozvani antigenski test koji se radi na osnovu brisa iz grla i nije pogodan za mlađe od 14 godina. Ukoliko su nejasni rezultati, treba ga ponoviti ili konsultovati lekara. Cena ovog testa iznosi 850 dinara.

Drugi test se radi na kapilarnu krv, tako što se kap krvi pipetom nanese na kontrolnu pločicu koja pokaže da li je infekcija u toku ili nije. Može se kupiti kao set dva testa ili pojedinačno, a cena je 2.866 dinara.

„Test je preliminaran i potrebno je konsultovati lekara šta dalje“, savetuje Milovanović.

To Top