Za tonu peleta treba izdvojiti više od 300 evra

Braničevo

Ekonomija

Za tonu peleta treba izdvojiti više od 300 evra

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Cene raznih proizvoda koje poslednjih dana rastu, zadaju glavobolje potrošačima, a iz straha od još većih poskupljenja ili eventualne nestašice, pored osnovnih životnih namirnica, građani već pribavljaju ogrev za narednu grejnu sezonu.

Za jednu paletu peleta, odnosno nešto više od tone, prethodne godine bilo je potrebno izdvojiti oko 200 evra, dok cena sada dostiže i 350 evra.

Cene  variraju u zavisnosti od kvaliteta i proizvođača, a potražnja je, kako prodavci navode, veća nego lane.

Kako E-Braničevo saznaje pojedina stovarišta u ovom trenutku nemaju pelet na stanju, a u razgovoru sa prodavcima potvrđeno nam je da očekuju nova poskupljenja.

Razlog nestašice ovog energenta je, veruje se, čekanje nove cene.

Za pelet nešto lošijeg kvaliteta trenutno je potrebno izdvojiti 500 dinara za džak, odnosno nešto više od 34.000 dinara za paletu, dok je za onaj kvalitetniji, sa malim procentom pepela, neophodno izdojiti 600 dinara  ili preko 40.000 za paletu..

Pelet proizveden u Braničevskom okrugu ima cenu od 530 dinara za džak ili nešto više od 37.000 dinara za paletu, dok za onaj uvezen iz Bosne i Republike Srpske treba izdvojiti 560 dinara za 15 kilograma, koliko teži džak.

Drastično poskupljenje peleta, gasa, kao i neizvesnost oko cene struje, mnoge građane će primorati da se vrate grejanju na nešto, bar za sada  povoljniji čvrst ogrev.

To Top