Za vantelesnu oplodnju par može dobiti 500.000 dinara od grada

Požarevac

Društvo

Za vantelesnu oplodnju par može dobiti 500.000 dinara od grada

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Jednoglasnom odlukom odbornika povećana su sredstva iz gradskog budžeta za ostvarivanje prava za vantelesnu oplodnju.

Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalnu politiku i društvene delatnosti, kaže da je naknada za vantelesnu oplodnju povećana za 100.000 dinara, odnosno sa 400.000 na 500.000 dinara po paru. Kako objašnjava, ukazala se potreba za povećanjem iznosa zbog uvođenja novih terapija i viših cena, međutim, suma neće biti identična za sve porodice koje konkurišu za novčanu pomoć.

„Vantelesna oplodnja i transfer koštaju od 250.000 do 300.000 dinara, dok terapija koja se primenjuje da bi mogla da se uradi vantelesna oplodnja ima veću cenu. Ova odluka ne znači da će svaka porodica koja konkuriše dobiti 500.000 dinara, već one koje primenjuju nove terapije i skuplje lekove“, rekao je Krstić i objasnio da postoje porodice koje konkurišu za novac samo za transfer, te traže od 250.000 do 300.000 dinara.

Pored povećanja naknade, ova odluka podrazumeva da grad Požarevac finansira i treći pokušaj vantelesne oplodnje.

,,Vi ste ranije podržali odluku da u Požarevcu starosna granica za žene bude 45 godina i da grad finansira i one porodice koje već imaju prirodnim putem dete, a drugo ili treće ne mogu dobiti tim putem, već samo pomoću vantelesne oplodnje“, podsetio je Krstić odbornike.

Odbornici su jednoglasno usvojili ovu odluku.

To Top