zabela-pet-meseci-zatvorenik-bez-terapije-za-hiv

Požarevac

Hronika

ZABELA: Pet meseci zatvorenik bez terapije za HIV

Foto: ilustracija

How Good Of A Friend Are You Really?

Zatvoreniku u ''Zabeli'' zbog besparice uskratili lekove protiv teške bolesti. Reagovao zaštitnik građana.

Zatvoreniku u ''Zabeli'' zbog besparice uskratili lekove protiv teške bolesti. Reagovao zaštitnik građana.

 

Zaštitnik građana Saša Janković je ustanovio da je osuđenik u Kazneno-popravnom zavodu "Zabela" kod Požarevca, zaražen virusom HIV, pet meseci bio bez neophodne terapije, što je moglo da izazove životnu ugroženost. To se desilo jer Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ovom osuđeniku nije obezbedila lekove, a to nije učinila ni uprava zatvora. Kontrolu u "Zabeli" zaštitnik građana sproveo je na osnovu pritužbe koju mu je uputio oboleli osuđenik, pišu Novosti.

 

Uz svoju pritužbu, osuđenik je dostavio i nalaze Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, u kojima se ističe neophodnost primanja terapije.

 

- Ministarstvo pravde treba da obezbedi prepisane lekove, jer svako prekidanje terapije može da ima vrlo loše dalekosežne posledice po obolelog - naveo je u svom nalazu specijalista infektologije. Pošto je utvrdio da postoji osnova za sprovođenje kontrole zakonitosti, ombudsman je zatražio izjašnjenje uprave KPZ "Zabele".

 

U dostavljenom izjašnjenju iz "Zabele", navedeno je da oni nisu imali novčana sredstva za nabavku lekova za osuđenika zaraženog HIV virusom, jer tako nešto nije bilo predviđeno njihovim godišnjim budžetom. Zbog toga su od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija tražili da ona obezebedi ta sredstva, ali je u toj prepisci i proceduri prošlo nekoliko meseci. U međuvremenu, oboleli osuđenik je na dalje izdržavanje kazne premešten u Beograd, gde mu je obezbeđena adekvatna terapija.

 

Zaštitnik građana uputio je i preporuku Upravi za izvršenje krivičnih sankcija:
- Svim osuđenim ili pritvorenim licima zaraženim HIV virusom zavodi moraju obezbediti neophodnu terapiju. Ukoliko to nisu u stanju, o tome će odmah obavestiti Upravu, koja će u najkraćem roku obezbediti potrebnu količinu lekova - naveo je ombudsman u svojoj preporuci.

 

IZVINjENjE I POUKA

 

Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, zaštitnik građana preporučio je da, u skladu sa principima dobre uprave organa javne vlasti, obolelom osuđeniku uputi pisano izvinjenje zbog propusta. On je preporučio i da se osuđeniku uputi i pouka o načinu ostvarivanja prava na naknadu štete koja mu je naneta.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top