Žagubica unapređuje kvalitet života svojih stanovnika (FOTO)

Žagubica

Društvo

Žagubica unapređuje kvalitet života svojih stanovnika (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Rukovodstvo opštine Žagubica u 2019. godini najviše je radilo na tome da poboljša život građana i spreči njihov odlazak. Tome svedoče investicije u infrastrukturu i projekti koji će biti realizovani na proleće 2020. godine.

Ovde je već godinama besplatan vrtić za svu decu i prevoz za sve građane, a deli se i veliki broj stipendija za učenike i studente.

O rezultatima i planovima razgovaramo sa Predragom Ivkovićem, zamenikom predsednika opštine Žagubica.

Koji su infrastrukturni projekti bili prioritet ove godine?

Od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobili smo četiri miliona dinara za sređivanje parkinga i platoa kod manastira Gornjak. Završena je i rekonstrukcija zgrade stare mesne zajednice u Kepoljinu, koja je pretvorena u vrtić. Najveći deo sredstava za ovaj projekat u iznosu od 10 miliona dinara, obezbedio je Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku, a ostatak je uložila opština Žagubica. Gotovo 10 odsto budžetskih sredstava naša opština ulaže u besplatan boravak dece u vrtićima.

Zimska idila u Krepoljinu

Dobili ste sredstva iz bužetske rezerve za dovođenje adekvatnog investitora. Šta to znači za žagubički kraj?

Sredstva u visini od 18 miliona dinara opredeljena su za kupovinu nekadašnje Fabrike odlivaka u Žagubici. Takođe ćemo dobiti i sredstva za opremanje i sređivanje tih objekata veličine 6.000 kvadratnih metara. Taj prostor ćemo ponuditi stranom investitoru koji će uposliti oko 100-150 radnika iz okoline. To bi ekonomski pokrenulo bar deset naselja iz gornje regije koja gravitiraju ka Žagubici i donekle bi zaustavilo odliv ljudi u inostranstvo i stabilizovalo zaposlenost. Pored toga, javila nam se i firma iz Beograda koja je izrazila zainteresovanost za preradu kamena - crnog gabra, i po proceni investitora, to će biti šansa za zapošljavanje 20 do 30 ljudi.

Panorama Žagubice

Turisti gotovo da hrle u Homolje, ali nedostaju smeštajni kapaciteti. Šta se radi po tom pitanju?

Ovih dana uveliko se sređuje objekat nekadašnje jošaničko-vukovačke zadruge, Izdat je preduzetniku koji namerava da otvori salu za proslave i koji će napraviti smeštajne kapacitete. To je veoma značajno, jer naša opština u turističkom pogledu ima šta da ponudi, a smeštaj turista jeste prekretnica. Da je turistički potencijal prepoznat govori i to što je opština Žagubica ove godine izdvojila značajna sredstva za organizaciju „Vrela Homolja“, najvažnije manifestacije na našem području, a od Ministastva za državnu upavu i lokalnu samoupravu dobili smo još 3,5 miliona dinara.

Opština Žagubica je karakteristična po predivnim, ali nepristupačnim terenima, a naselja su vrlo razuđena. Baš zbog takve konfiguracije, kraj je bogat izvorima vode, ali još uvek nije stigla do svih meštana. Kako se borite sa tim?

Lokalna samouprava je ove godine uložila više od 50 miliona dinara u rekonstrukciju atarskih i brdskih puteva, jer je cilj da se za četiri godine do svakog salaša stiže putničkim vozilom. Što se tiče vodosnabdevanja, sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima radimo na realizaciji projekta rekonstrukcije vodovoda za naselja Žagubica i Suvi Do. Izgradićemo novu crpno-pumpnu stanicu sa većim kapacitetom, jedan novi bazen od 500 kubika iznad vodoizvoršta Belosavac, drugi bazen iste kubikaže između naselja Vukovac i Milatovac i jedan pomoćni od 100 kubika za drugu visinsku zonu u nasejlu Milatovac sa svim pripadajućim cevovodima. Za prvu fazu ovog projekta obezbedili smo dva miliona evra preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Realizacijom ove kapitalne investicije, sva naselja u opštini će u svakom momentu imati zdravu pijaću vodu. Najverovatnije naredne godine pustićemo u rad i postrojenje za preradu otpadnih voda u Žagubici, a zatim i u  Laznici i Krepoljinu.

Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica

S obzirom na to da ste znatno udaljeni od zdravstvenih i obrazovnih centara, šta se radi na tom planu?

Za zdravstvenu zaštitu izdvajaju se značajna sredstva, kako preko projekata, tako i putem redovnog budžetiranja rada Doma zdravlja. U prethodnom periodu rekonstruisane su centralne osnovne škole u skladu sa principima energetske efikasnostii, izvršena je obnova fasade i kompletne stolarije, a u pojedinim školama je zamenjena i krovna konstrukcija. U završnoj fazi je odobrenje projekata za škole u Sigama i Bliznaku, dok ćemo za ostala područna odeljenja, ukoliko ne prođemo na konkursima, sredstva izdvojiti iz budžeta.

Poljoprivreda je osnovna privredna grana u Homolju

Poljoprivreda je praktično osnovna privredna grana u Homolju, kako se pomaže gazdinstvima?

Opština finansira regres za reproduktivni materijal za veštačko osemenjavanje, dok Kancelarija za poljoprivredu vrši besplatno matičenje stoke i pomaže građanima u popunjavanju svih formulara za ostvarivanje podsticajnih mera. U toku je važan projekat koji treba da unapredi proizvodnju homoljskog meda. Projekat „Uvećanje kapaciteta proizvodnje, prerade i plasmana homoljskog meda“ sprovodi Pčelarska zadruga „Homolje med“, koja je dobila 1.000 košnica sa rojevima i pčelarsku opremu za preradu meda. Ovaj projekat je podržala Vlada Srbije sa 15 miliona dinara, a za to su sredstva izdvojena i iz  budžeta opštine.

Svim građanima opštine Žagubica puno zdravlja i sreće u 2020.godini.

To Top