Zaostavština pisca i revolucionara predata Istorijskom arhivu Požarevac

Požarevac

Događaji

Zaostavština pisca i revolucionara predata Istorijskom arhivu Požarevac

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Porodica Aleksandra Saše Markovića poverila je na čuvanje Istorijskom arhivu Požarevac zaostalu građu i više od 1000 knjiga iz zaostavštine, kao i lične predmete pisca i revolucionara, rođenog Požarevljanina.

Cilj je ustanovljenje njegovog legata u gradu pod Čačalicom.

Aleksandar Đokić, načelnik Braničevskog upravnog okruga, je poručio članovima porodice Marković da je dobro što su zaostavštinu poverili Istorijskom arhivu Požarevac jer je jedan od najboljih u Srbiji.

Aleksandar Saša Marković, pisac i revolucionar

Prava odluka koja će da osvetli trenutke iz antifašističke borbe. Najvažnije u ovoj priči je antifašizam i ono što se dešavalo od 1941. do 1945. godine, a proisteklo iz pera čoveka koji je u tome učestvovao i najbolji je svedok. U vreme kada dolazi do relativizacije dešavanja u Drugom svetskom ratu to je važno, a biće i dobra građa za Arhiv“, rekao je Đokić.

Porodica Marković, Ljiljana,Dubravka i Radovan, u junu su predložili da kompletnu zbirku koja obuhvata arhivsku građu, fotografije, lične predmete, rukopis, ali i bogatu biblioteku sa naslovima iz pravne istorije, tradicije i kulture na samo požarevačkog kraja već i cele Srbije, poveri na čuvanje Istorijskom arhivu Požarevac kao regionalnoj ustanovi u kulturi. Namera je bila da se u narednom periodu građa koristi za projekte arhiva.

Realizacija je krenula odmah posle našeg prvog sastanka, a 25. juna smo i formalizovali jednim sporazumom o preuzimanju kompletne zaostavštine Aleksandra Saše Markovića, i ta građa i bogata biblioteka se već nalaze u depou“, rekla je Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

 

Lični Markovićevi predmeti

Nikolić je navela da je danas na konferenciji za medije dat na uvid izbor iz Markovićeve zaostavštine, koja se već koristi u projektu o Drugom svetskom ratu, a koji će biti predstavljen u godini kada se navšava 75 godina od njegovog okončanja. Značajno mesto na izložbi sigurno će zauzeti materijal iz zaostavštine.

Tatina dokumentacija je stvarno bila obilna, i mi nismo bili dovoljno obrazovani da saznamo sve što se u njoj nalazi. Verujem da će eksperti naći mnogo materijala koji će biti upotrebljiv za buduće generacije. Kada sam bila mala, na moje pitanje zašto stalno piše o ratu, odgovarao mi je da se istina ne zaboravi. Mislim da je ovo pravi način i ostvarenje njegovih želja da sva ta dokumenta predamo jednoj instituciji kao što je Arhiv“, naglasila je Dubravka Duca Marković, ćerka Aleksandra Markovića.

 

Deo zaostavštine Aleksandra Saše Markovića

Nataša Milošević Dulić, arhivista u Arhivu i član komisije koja je bila na prijemu ovog vrednog poklona, izvršila je prvi uvid u arhivsku građu.

Pored fotografija tu su i magnetofonski zapisi, a dobili smo i magnetofon na poklon. Zapisi će biti preslušani i tek tada ćemo imati uvid da li su to audio zapisi koje je Saša Marković već obradio i činjenice uneo u svoje knjige ili ćemo doći do podataka nepoznatih javnosti“, kazala je Milošević Dulić.

 

Sa konferencije za medije

Radovan Lale Marković, Aleksandrov sin, podsetio je na jedan od poslednjih intervjua koje je njegov otac dao za požarevačke medije.

Inače, ulica u kojoj je pre rata  bila kuća porodice Marković, danas nosi ime Aleksandrovog starijeg brata Dragoslava Markovića Rođe. Na kući je spomen ploča da je tu 1941. godine održana sednica Narodnog odbora.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top