A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Zašto je udruženje „Jasno i glasno“ napustilo Građanski front?
Zašto je udruženje „Jasno i glasno“ napustilo Građanski front?

Požarevac

Politika

Zašto je udruženje „Jasno i glasno“ napustilo Građanski front?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevačko udruženje „Jasno i glasno“ zajedno za još tri organizacije istupilo je iz Građanskog fronta.

Zastupnicu ovog udruženja, Mariju Simić Lazarević, pitali smo o razlozima za takav postupak, nakon samo pet meseci od ulaska u Građanski front.

Mnogo je zamerki, kaže ona za E-Braničevo, ali je suština u narušenom poverenju prema osnivačima i između pridruženih članica i osnivača,kao i u nedovoljno transparentnom radu osnivača.

Smatramo da unutar Građanskog fronta za nepunih šest meseci nisu poštovana načela koja smo potpisali u platformi Građanskog fronta: ravnopravnost, jednakost i autonomija pojedinačnih pokreta unutar njega. Postoje prevelika ovlašćenja osnivača za koje nije izglasana saglasnost svih organizacija na legitiman i legalan način“, kaže Simić Lazarević.

Objašnjava da je izgranja same strukture tekla presporo, te da osnivači koji su bili zastupnici fronta u ovom prelaznom periodu nisu na dovoljan način promovisali front koji, što se tiče prepoznatljivosti nije odmakao sa mrtve tačke.

„Organizacije koje su istupile jednostavno žele profesionalno vođenje politike, profesionalnu izgradnju organizacije uz punu svest šta unija pokreta znači, šta treba da znači za Srbiju, kolika je snaga jedne takve ozbiljne organizacije. Po mom mišljenu pokreti koji su istupili su najaktivniji unutar fronta i smatramo da su načela na kojima smo zasnovali našu saradnju izneverena i da nismo kao tim uspeli“, objašnjava naša sagovornica.

Na pitanje da li je pred predstojeće izbore ovo razjedinjenje loše, Marija Simić Lazarević kaže da istupanje iz Građanskog fronta ne znači ništa jer se većina organizacija izjasnila za bojkot izbora.

Građanski front nikad nije usaglasio stav da li bi izašao na nacionalnom nivou kao  front. Sva je pretpostavka da po ovoj dinamici ne bismo ni uspeli do tada da se osnujemo, a kamoli izađemo. Čak i ako Građanski front odluči da ne bojkotuje izbore i izađe kao nacionalna asocijacija, neće biti spremen jer je njegovo pozicioniranje i promocija bila niskog profila“, smatra ona i dodaje da "Jasno i glasno" ostaje odan principima platforme fronta i da će na tim principima nastaviti saradnju sa drugim srodnim organizacijama u cilju stvaranja države bazirane na socijalnoj pravdi i solidarnosti.

Pored  „Jasno i glasno“  iz Građanskog fronta istupili su i "Samo lokalno" iz Bečeja, "Lokalna alternativa" iz Vrbasa i "Samo jako" iz Mladenovca, a pre mesec dana i “Građanski preokret” iz Zrenjanina.

U međuvremenu, u našu redakciju stiglo je zvanično saopštenje četiri organizacije koje su istupile iz Građanskog fronta.

 

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top