Zavičajnom muzeju Homolja dodeljeno priznanje ,,Muzej za 10“

Žagubica

Kultura

Zavičajnom muzeju Homolja dodeljeno priznanje ,,Muzej za 10“

Foto: žagubica.org.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Ova nagrada dodeljena je Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici za veliki doprinos organizaciji istoimene manifestacije u doba epidemije koronavirusa, u toku 2020. godine.

Prema rečima Saše Ilića, direktora Zavičajnog muzeja Homolja, priznanje je ovoj ustanovi dodeljeno na svečanoj Skupštini nacionalnog komiteta ,,Icom“ Srbija, koji je glavni organizator manifestacije ,,Muzeji za 10“.

,,Pored našeg muzeja, to priznanje je dobilo još pet kulturnih institucija u Srbiji. To je jedno veliko priznanje za naš muzej, ali i za celu našu opštinu i razvoj kulture u Homolju“, kaže Ilić.

 

Saša Ilić, direktor Zavičajnog muzeja Homolja

On najavljuje da će prva sledeća izložba slika biti 30. juna, autora Vlade Milinkovića pod nazivom ,,Susret nužnosti i slobode“. U narednih šest meseci, prema njegovim rečima, biće organizovano još pet umetničkih izložbi, a kao najznačajniju Ilić izdvaja istorijsku izložbu na kojoj zajedno sa kolegama radi od 2019. godine, a tiče se Homolja u Drugom svetskom ratu. Takođe, najavljena je i gostujuća arheološka izložba Gradskog muzeja Bečej.

Pored toga, kako je naveo direktor Zavičajnog muzeja Homolja, ove godine će biti realizovana i dva kompleksna projekta: sanacija i revitalizacija kuće Narodnog heroja „Jovana Šerbanovića“ u Laznici. Projekat se finansira iz budžeta opštine Žagubica. Pored toga, okončan je projekat iz oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa pod nazivom „Ukleta mesta u Homolju“, koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja.

To Top