Završen projekat „Kultura bez granica“ (FOTO)

Požarevac

Događaji

Završen projekat „Kultura bez granica“ (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Projekat je finansiran u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija -Srbija.

Vrednost projekta iznosila je nešto više od 500 hiljada evra, a realizovali su ga grad Požarevac i opština Anina. Projekat je promovisao kulturu i tradiciju dve zemlje u cilju poboljšanja  kulturnog turizma i turističke ponude u prekograničnoj oblasti.


Uspešna realizacija projekta

„Projekat „Kultura bez granica“ smo uspešno realizovali sa našim partnerom iz Rumunije. Prvi put smo sarađivali na ovom projektu prekogranične saradnje ali, s obzirom da smo uspešno ispunili zadate ciljeve, ne sumnjam da ćemo saradnju i nastaviti, kako preko realizacije nekih budućih projekata, tako i kroz dalju razmenu kulturnih sadržaja.

 Obe opštine su imale ideju, a i potrebu, da na neki način obogate  turističku  ponudu, ožive tradiciju i omoguće talentovanim pojedincima da njihove rukotvorine dođu do izražaja. Ovaj projekat je to i omogućio. Bilo je preko 150 učesnika za ovih godinu i po dana, predstavnika kulturno-umetničkih društava, muzičkih i plesnih udruženja i  talentovanih pojedinaca.

U okviru projekta smo za grad Požarevac kupili Balon halu i binu koja će se najpre koristiti u svrhu jačanja turizma“, naveo je Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca na završnoj konferenciji projekta.

Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca

Po rečima Fabiana Enea, predstavnika opštine Anina, sa Požarevcem je realizovano mnogo kulturno-umetničkih aktivnosti koje su doprinele povećanju broja posetilaca u Anini.

„Promovisali smo prugu Anina-Oravica, Bohuji jezero i Biljar vodopad, tako da su oni postali poznati i u vašem regionu. Kulturnom razmenom smo otkrili da postoji dosta sličnosti, bilo  u pogledu tradicije i kulture, bilo u pogledu rešavanja problema u implementacionom periodu. Kroz implementaciju ovog projekta naša opština je  razvila  i opremila lokaciju za kulturno-umetničke događaje. Sada smo pripremljeni da ugostimo i organizujemo više festivala sa većim brojem učesnika i povećanim brojem gledalaca“, rekao je Ene.

Realizacija projekat počela je u decembru 2017. godine, a u njegovoj realizaciji i kulturnoj razmeni učestvovalo je više od 240 učesnika u Anini i Požarevcu.

Danijela Tufegdžić, menadžer projekta, predstavila je projekat i podvukla da projekat promoviše kreativnost i međusobno širenje kulture, transfer veština i znanja, mobilnost umetnika i cirkulaciju umetničkih i kulturnih dela i proizvoda.

Bojan Ilić sa Danijelom Tufegdžić,  i Fabianom Eneom

„Projekat će uspostaviti nove odnose u oblasti kulture i stvoriti uslove za novi kulturni ambijent i ponudu. Domaći proizvođači hrane, kao i proizvodi neafirmisanih umetničkih, muzičkih i književnih udruženja biće predstavljeni organizovanjem festivala u Požarevcu i Anini“, naglasila je ona.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top