A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Završen transport novog bagera - energetika drmno bager - drmno bager
Završen transport novog bagera

Kostolac

Privreda

Završen transport novog bagera

Foto: “Energija Kostolac”

How Good Of A Friend Are You Really?

Bager „SchRs 1400“ biće u probnom radu na etaži petog rudarskog sistema za otkopavanje jalovine.

Transport novog bagera „SchRs 1400“ od montažnog placa do radne lokacije završen je 8. maja. U narednom periodu predviđeno je da bager radi u režimu probnog rada. U realnim radnim uslovima biće testirane eksploatacione karakteristike i sva druga tehnička svojstva mašine.

Reč je o savremenom rotornom bageru koji je deo investicije šestog rudarskog sistema na kopu „Drmno“ i koji će doprineti povećanju proizvodnih kapaciteta sa sadašnjih devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Od lokacije na kojoj je montiran do pozicije na kojoj će raditi, kolos težak 3.115  tona, dugačak 164 metra i visine 45 metara pregazio je put od oko sedam kilometara. Transport bagera ovakvog gabarita svrstava se u red tehnički zahtevnih poslova sa povećanim rizikom u kome učestvuje veliki broj ljudi.

„Transport bagera bio je veliki poduhvat, ali je realizovan bez problema, iako trasa do radnog odredišta nije bila baš jednostavna. Prošli smo ravnim delom trase duž istočne granice kopa, potom smo dva puta prelazili preko regionalne saobraćajnice koja vodi za selo Kličevac, ispod 110-kilovoltnog regionalnog dalekovoda do ulaska u konture kopa „Drmno“. Zatim je usledio spust niz rampu do radne etaže na kojoj je predviđeno da bager počne sa probnim radom. U ovom poslu učestvovao je veliki broj radnika različitih struka i zanimanja koji su profesionalno uradili posao. Sve vreme smo imali odličnu logističku podršku svih službi kopa „Drmno“ i PD „Autotransport“. Međusobna komunikacija bila je odlična, što je sve  doprinelo da se transport uspešno završi. Istakao bih i činjenicu da su zaposleni firme „Elektroistok izgradnja“ 24. aprila bili na visini zadatka. Po veoma jakoj košavi i uz velike napore demontirali su žice sa tridesetometarskih stubova 110-kilovoltnog regionalnog dalekovoda kako bi nam stvorili uslove za nastavak transporta bagera prema kopu“ – kazao je Aleksandar Pantić, šef šestog BTO sistema.

 

Oprezno niz rampu

Rajko Nikolić, glavni poslovođa na šestom jalovinskom sistemu, ističe u prvi plan timski rad.

„Tokom transporta imali smo dve teže deonice puta. Jednu od oko 1.300 metara, koja nas je vodila kroz oranice ispod dva dalekovoda, gde je trebalo napraviti veliki radijus kako bismo uhvatili pravac prema konturama kopa. Po ulasku u kop mašinu je trebalo spustiti niz rampu dužine 1.040 metara sa nagibom od pet odsto, sa visinskom razlikom od 50 metara. Sa kote 115 spustili smo se na kotu 69. Ova deonica transporta zahtevala je od svih učesnika povećanu budnost i opreznost. Transport bagera okončan je dolaskom mašine do pogonske stanice 5/2. S obzirom na vrednost bagera i njegov značaj za razvoj kopa „Drmno“, tokom transporta ništa nije bilo prepušteno slučaju“ – rekao je Nikolić.

Bagerom je upravljao i Dragan Živković, jedan od najstarijih bagerista na kopu „Drmno“, sa 42 godine radnog staža.

„Najteže mi je bilo na samom početku transporta bagera, jer se tada čovek operativno upoznaje sa njegovim mogućnostima: kako odgovara na zadate komande, kako prihvata šenjakanje, propadanje itd. Iz kabine se ne vidi mnogo, tako da je dobra komunikacija sa ljudima koji vode transport predstavljala preduslov za uspešno obavljanje posla“ – kaže Živković.

Kompletan posao transporta protekao je pod nadzorom predstavnika kineske kompanije CMEK i nemačkog „Tisen Krupa“ .

Dobra priprema

Predrag Marković, drugi bagerista, sa velikim radnim iskustvom od 40 godina, upravljao je pretovarnom mašinom koja je povezana sa konstrukcijom bagera. On ističe da je sve vreme bio u komunikaciji s prvim bageristom i ljudima koji su vodili transport. Ne skriva zadovoljstvo što je sve proteklo u najboljem redu i dodaje da je to rezultat dobre pripreme.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top