A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Završeni radovi na novoj  brani „Busur“ (FOTO) - brana busur - zavrsetak
Završeni radovi na novoj  brani „Busur“(FOTO)

Petrovac

Događaji

Završeni radovi na novoj  brani „Busur“ (FOTO)

Foto: EB

How Good Of A Friend Are You Really?

Branislav Nedimović , ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zajedno sa generalnim direktorom JVP „Srbijavode“ Goranom Puzovićem, obišao je završetak radova na brani Busur.

Brana „Busur“ sagrađena je 1965.godine kao zemljana brana sa glinenim jezgrom, imala je temeljni ispust i bočni priliv. Rušenje brane dogodilo se u noći između 14. i 15. juna usled poplavnog talasa koji je prelio branu. 

Ministar Nedimović je podsetio da je tada za nekoliko sati nadošlo oko 140 litara vode po kvadratnom metru, kao nikada ranije, i kazao da se moralo pribeći novim tehničkim rešenjima.


 „Ova brana je školski primer kako se treba braniti od bujičnih voda u planinskim predelima. Ovo treba da nam bude pokazna vežba za celu Srbiju gde su potrebne ovakve brane i ovo će biti deo jednog budućeg projekta protiv erozivnih mera koje će država finansirati kako bi zaštitila naseljena mesta“, kazao je Nedimović. 
Rekonstrukcija brane „Busur“ urađena je prema tehničkom rešenju Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ iz Beograda. Nova brana sagrađena je od kamenog materijala sa glinenim jezgrom i betonskom dijafragmom u zoni novog temeljnog ispusta.

Kontrolisani priliv od armiranog betona sprečava negativne efekte u slučaju nailaska velikih voda. Nova brana visoka je 12 metara na prelivu, 14,8 metara  na kruni i 16 metara u najvišem delu. 
Investicija je išla preko Kancelarije za javna ulaganja, a vrednost je  186 miliona dinara. Obuhvata glavni objekat , šest malih bujičnih pregrada u toku i 600 metara smo uradili nizvodni deo regulacije. Radovi se nastavljaju i sledeće godine. Sada predstoji da pokušamo da pronađemo još jedan profil uzvodno i da napravimo jednu branu sličnih karakteristika da bismo mogli ceo poplavni talas da držimo pod kontrolom“, kazao je Puzović.

Obilasku brane Busur prisutvovali su i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Živko Babović, predstavnici institucija koje su aktivno učestvovale u izradi i uspešnoj realizaciji projekta i opštinsko rukovodstvo.
 „Građani opštine Petrovac na Mlavi, a posebno naselja Busur, sada će moći mirnije da spavaju“, naglasio je Duško Nedinić, predsednik opštine Petrovac, i zahvalio se prisutnima na pomoći u najkritičnijim trenucima kojih, nada se, više neće biti.


Uz rekonstrukciju brane započeto je uređenje sliva uzvodno, izgradnjom protiverozivnih objekata koji će dodatno usporavati velike vode i zadržavati nanos.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top