zavrsetak-obnove-golubacke-trvdjave-kraj-2017

Golubac

Događaji

Završetak obnove golubačke trvđave - kraj 2017.

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Golupcu, još jednoj podunavskoj opštini u Braničevskom okrugu, jedan paraf na sporazum omogućio je nastavak renoviranja čuvene tvrđave.

U Golupcu, još jednoj podunavskoj opštini u Braničevskom okrugu, jedan paraf na sporazum omogućio je nastavak renoviranja čuvene tvrđave.

 

Rekonstrukcija se sprovodi u okviru projekta „Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji“, čija je ukupna vrenost 19,5 miliona evra, finansira ga Evropska unija, a sprovodi i kofinansira Austrijska razvojna agencija.

Projekat je danas i zvanično završen.


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i Klaus Kapper menadžer projekta Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji ispred Austrijske razvojne agencije, potpisali su sporazum o nastavku finansiranja radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave. Potpisivanjem ovog sporazuma omogućen je nastavak radova.

 


Paraf zlata vredan

 

Prvobitni projekat je vredan 6,5 miliona evra i sadržao je pet ugovora koji bi trebalo da budu realizovani do 22.jula ove godine. Kako je bilo problema pri realizaciji pomenutih ugovora, zbog projektno-tehničke dokumentacije, ali i onih koji su iskrsli tokom radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave, projekat neće biti kompletno završen do predviđenog roka.


„Zahvaljujući Austrijskoj razvojnoj agenciji i donaciji austrijske vlade od 800 hiljada evra radovi se nastavljaju od 22. jula.Više od 540 hiljada evra biće upotrebljeno za same radove, a ostatak za plaćanje administraciju i radnika na ovom projektu. Završetak radova je planiran za 30. april naredne godine. Posle toga radi se i dalje, zahvaljujući sredstvima Evropske komisije iz IPA fondova, verujem da će to biti oko 2,1 milion evra“, rekao je ministar Ljajić.

 


Vizitorski centar


Milion i trista hiljada evra je za rekonstrukciju tvrđave, a ostatak, oko 800 hiljada evra, za troškove nabavke opreme, edukacije osoblja koji će tu raditi. Ministarstvo finansira izgradnju pristana kod tvđave koje je skoro završeno, nabavku kompletne opreme za Vizitorski centar i drugih projakata turizma. Kompletan projekat bi trebalo da bude završen 15 decembra naredne godine.


„Dunav za nas predstavlja prioritetnu turističku destinaciju i deo je državne strategije razvoja turizma 2016 – 2025. godine. Poseban akcenat stavićemo na izgradnju turističke infrastrukture na području oko Dunava“, naglasio je Ljajić.

 


Ljajić i Kapper u obilasku tvrđeve


„Vlada Republike Srbije, EU, Austrijska  razvojna agencija (ADA) i opština Golubac su posvećeni nastavku realizacije ovog projekta, kako bi tvrđava postala značajna turistička destinacija u Srbiji. Kako je nedostatak finansija onemogućio kompletnu realizaciju projekta ADA će nastaviti da finansira rekonstrukciju tvđave, a evropski fondovi završetak radova“ naveo je Klaus Kapper .


Novoizgrađeni tunel koji omogućava izmeštanje saobraćaja iz tvrđave biće pušten u rad 11. jula. Radove na ovom delu trenutno izvodi Preduzeće za puteve iz Požarevca.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top