Žetva ječma za nedelju dana, jari usevi dobro napreduju

Braničevo

Poljoprivreda

Žetva ječma za nedelju dana, jari usevi dobro napreduju

Foto: Pixabay, E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Stanje useva, ozimih i jarih, u vegetaciji punoj ekstrema je dobro.

Ozima strna žita polako završavaju vegetaciju i u fazi su mlečnog zrenja. Žetva ječma može se očekivati za sedam do deset dana u zavisnosti od područja. Najpre će biti požnjeveni usevi na lakšim, peskovitim zemljištima, u opštini Veliko Gradište.

„Ove godine očekujemo prosečan prinos. Karakteristično za ovu godinu je povećan intenzitet bolesti klasa. Visoke temperature poslednjih dana ubrzale su zrenja i gubitak vode u klasu, ali ne u tolikoj meri kao prethodnih godina“, rekla je  Jorgovanka Vlajkovac, stručna saradnica za ratarstvo u Poljoprivrednoj i savetodavnoj stručnoj službi Požarevac (PSSS).

Prema podacima PSSS Požarevac ozimim strnim žitima u Braničevu posejano je oko 38 hiljada hektara, od čega je 27 hiljada hektara pod pšenicom.

Jare kulture za sada dobro napreduju. Suncokret na najvećem procentu površina nalazi se u fazi početka butonizacije (početak oblikovanja cvatnog pupoljka), ili fazi pred početak butonizacije, u zavisnosti od roka setve.

Suncokret

Uprkos velikoj količini padavina tokom maja i u junu, na nekim područijima i do 200 litara po metru kvadratnom, nagle visoke temperature dovele su do gubitka vlage u površinskom sloju. Pod suncokretom u Braničevu je 18 hiljada hektara.

Kukuruz  je na velikom procentu površina, oko 60 hiljada hektara u Braničevskom okrugu, u dobroj kodiciji, i nalazi se u fazi od 8 do 12 listova. Prema podacima sa terena još uvek nema pojave metlice.

Kukuruz

Nepovoljna okolnost je i da su vegetaciju ozimih i jarih kultura pratile sve ekstremne temperaturne vrednosti, od niskih tepmeratura pa do velikih razlika između dnevnih i noćnih temperature.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top