Zgrada vraćena vlasnicima, kakva sudbina čeka fonoteku Radio Požarevca?

Požarevac

Društvo

Zgrada vraćena vlasnicima, kakva sudbina čeka fonoteku Radio Požarevca?

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Radio Požarevac je ugašen krajem 2016. godine, a nedavno je završen i postupak restitucije. Iz prostora koji je skoro četiri decenije koristio iseljena je bogata fonoteka - oko 10.000 ploča, audio zapisa i traka.

Na nedavno održanoj sednici Skupštine grada odbornici su diskutovali o izveštajima o radu i poslovanju sa finansijskim pokazateljima ustanova i fondacije čiji je osnivač grad Požarevac za 2020. godinu. Tom prilikom Tatijana Stojadinović, odbornica „Dosta je bilo“, govoreći o zaštiti i čuvanju arhivske građe kazala je da je fonoteka Radio Požarevca završila na deponiji.

Tatijana Stojadinović, odbornica „Dosta je bilo“

,,Problem deponovanja arhivske građe prevazilazi dnevne i političke teme, to je naša istorija koja se mora sačuvati. Grad bi trebalo da prevaziđe taj problem, jer nam se upravo dešava da nam je fonoteka Radio Požarevca završila na deponiji. Tačno je da je deo te građe u biblioteci, međutim po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara Arhiv je prvi koji treba da zaštiti tu građu. Interesuje me zašto Arhiv to nije učinio“, upitala je Stojadinović.

Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalna pitanja i društvenu delatnost, negirao je iznatu tvrdnju da je fonoteka bačena na deponiju.

„Pošto je Radio Požarevac ugašen i objekat se restitucijom vraća vlasniku, grad Požarevac je kompletnu fonoteku, registratore i dokumentaciju smestio u Narodnu biblioteku u Požarevcu. Na nama je da odlučimo da li ćemo ovu građu držati u biblioteci, gde postoji i Zavičajno odeljenje, ili u Istorijskom arhivu. Mi smo je sačuvali i nije istina da je fonoteka bačena“, naglašava Krstić.

 

Dejan Krstić, član Gradskog veća za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalna pitanja i društvenu delatnost

On je istakao da će biti formirana stručna komisiju koja će popisati celu arhivu fonoteke i najavio da će već u utorak, 25. maja, biti organizovan sastanak biblioteke i Istorijskog arhiva na kome će biti imenovani stručni ljudi za ovu delatnost. 

Continue Reading
Povezane teme...
To Top