znakovni-jezik-i-ja-sam-ravnopravan-sa-ostalima

Požarevac

Događaji

“Znakovni jezik - i ja sam ravnopravan sa ostalima“

Foto: Žika Antić

How Good Of A Friend Are You Really?

U Centru za kulturu Požarevac, centralna državna Svečana akademija povodom Međunarodne nedelje gluvih.

U Centru za kulturu Požarevac, centralna državna Svečana akademija povodom Međunarodne nedelje gluvih.

 

Ovogodišnji slogan je Uz znakovni jezik i ja sam ravnopravan zajedno sa ostalima“.

 

 

Svetska federacija gluvih je 1957. godine preporučila međunarodnim organizacijama da se obeleži „Dan gluvih“.

 

Preporuka je usvojena i naredne godine je obeležen po prvi put.

 

Kasnije, Dan gluvih prerasta u međunarodnu nedelju, koja se obeležava poslednje sedmice septembra.

 

Ovogodišnji slogan upućuje na to da gluvi imaju problem u komunikaciji. Uz znakovni jezik, asistenciju tumača, oni mogu da budu ravnopravni u svim segmetima života. Saradnja sa institucijama je sada mnogo bolja, što ranije nije bio slučaj. One treba da prepoznaju potrebe  i da same angažuju tumače, kako bi se omogućila ravnopravnost gluvih u Srbiji.

 

Dosta se radilo na mogućnostima za zapošljavanje, broj gluvih nezaposlenih je znatno smanjen, ali nismo baš zadovoljni time što se na pedeset osoba, zaposli samo jedna sa invaliditetom. Poslodavci čak bi radije platili kaznu nego da angažuju takvu osobu, neznajući da smo mi sposobni gotovo za sve poslove“, poručila je Suzana Maslać Matović predsednik Saveza gluvih i nagluvih Srbije.                                      

 

Sve što je rađeno za gluve i nagluve osobe, rađeno je u saradnji sa Savezom, tako i Zakon o upotrebi znakovnog  jezika. Radimo na standardizaciji srpskog znakovnog  jezika. Ministratvo je tu da pruži podršku savezu. Pred nama su programi obuke tumača. Još mnogo toga treba da uradimo“, naglasio je Vladimir Pešić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike.

 

 

„Integracija i socijalizacija ne mogu se postići i realizovati same po sebi. Moraju postojati adekvatni uslovi koji omogućuju blagovremeno otkrivanje i evidentiranje gluvih i nagluvih osoba, ranu i kontinuiranu rehabilitaciju, adekvatno obrazovanje i profesionalno osposobljavanje, pravovremeno zapošljavanje i uključivanje u društveni život, u sredini gde gluve i nagluve osobe žive.

 

Zato je važno da zajedničkim radom, uvažavanjem i razmevanjem pomognemo jedni drugima, svako prema svojim mogućnostima, što ćemo učiniti i mi, predstavnici lokalne samouprave, nastojeći da ovo društvo za sve građane postane bolje”, rekao je Bojan Ilić predsednik Skupštine grada Požarevca.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top