„Alhemija bombe“ - prva i sveobuhvatna istorija nuklearnog doba

Braničevo

Kultura

„Alhemija bombe“ - prva i sveobuhvatna istorija nuklearnog doba

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

„Alhemija bombe“ Slobodana Bubnjevića pisana je raskošnim stilom, uz obilje zanimljivih priča, anegdota i neočekivanih uvida o svetu oko nas. Ova knjiga prikazuje dramatičnu istoriju nuklearne ere kroz dvadeset strašnih toponima, raznolikih lokacija na planeti gde je korišćenje energije atoma ostavilo trajne ožiljke i preraslo u simbole savremenog doba.

Ova knjiga je, zbog sukoba u Ukrajini, sada veoma aktuelna, iako se Bubnjević ovom temom bavi od 2005. godine, „jer smatram da je važno za čitaoce, a uz to je i zanimljivo. Nije nužno da poznaju zagonetni svet nuklearne fizike, ne moraju čak biti ni zainteresovani za nauku, da bi bili zainteresovani za bombu. Nuklearni arsenali, njihova razorna moć i stalni uticaj na društvene prilike i svakodnevni život tiču se svakog živog čoveka na planeti. Zapravo, teško je razumeti moderni svet ako sasvim prećutite nuklearna pitanja.“

Zato je, prema rečima autora, „ključni izazov bio da se nuklearna pitanja predstave kroz priču koja je, ne samo uzbudljiva, nego i objašnjena na jasan i razumljiv način. Sa druge strane, to je jedna od onih priča gde se kroz jednu temu može ispričati na desetine i stotine drugih. Priče o tajni atoma, o nuklearnoj bombi i reaktorima, neizbežno se prepliću sa naukom i njenom istorijom, ali i sa ratovima i revolucijama, političkim krizama i špijunskim aferama, kulturom, filozofijom i uopšte, odnosom čoveka sa svetom oko njega.“

„Alhemiju bombe“ možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Dva najbrža čitaoca portala E-Braničevo dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke ( ime, prezime, adresu i broj lične karte) na mejl [email protected].

 

 

To Top