Čudesni svet dizajna Kristine Miloradović (FOTO)

Braničevo

Život

Čudesni svet dizajna Kristine Miloradović (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Šesnaestogodišnja Kristina Miloradović iz Aleksandrovca kod Žabara, učenica Požarevačke gimnazije, bila je svesna dometa svog talenta u vrlo ranom uzrastu. Tada još uvek nije mogla da definiše sebe kao ilustratora/web dizajnera, ali je znala da sa svojom veštinom crtanja može da kreira svetove daleko maštovitije od sadašnjih i do sada neviđene.

O osnovnim principima dizajna naučila je u istraživačkoj stanici Petnica, gde je pohađala kurs web dizajna (interfejs za aplikacije), na kojem su pravili aplikacije, kao i kurs „food“ dizajna.

Tada je donela odluku šta će biti kada odraste.

„To je relativno novo zanimanje i tek sada je dostupno skoro svima. Jako mi je drago zbog toga, jer kada sam bila mala, mislila sam da neću moći da stvaram to što sam zamislila, dok nisam otkrila grafički dizajn i ceo taj svet grafike, animacije, teorije boja...“, zadovoljna je ona.

 

Kristina Miloradović

Planira da se prijavi i na sve ostale seminare koji imaju veze sa dizajnom (grafički, industriski, modni...)Kristina ne gubi vreme, već odmah naučeno primenjuje u radu.

 „Dosta sam naučila i mnogo mi je pomoglo. Sada kada sama izrađujem logo ili interfejs, mogu to mnogo bolje da odradim.“

Posebno je interesuju ilustracija, grafički dizajn, web dizajn i animacija filmova, ilustracije logoa.

Do dizajniranja ju je dovela ljubav prema crtanju.

„Od malena sam volela da crtam, to mi jako dobro ide. Volim kompletnu umetnost, ali najviše volim da crtam portrete. To sam dugo vežbala i mogu da nacrtam šta god poželim. To mi je dosta pomoglo što se grafičkog dizajna tiče“, svesna je Kristina svojih mogućnosti.

Svoj prvi novac zaradila je od umetnosti, jer od osmog razreda prodaje portrete.

„Jako čudan osećaj, jer sam tada prvi put videla da mogu sama da zarađujem. Bilo mi je drago. Od tada sam više samostalna i mogu mnoge stvari sebi da priuštim“, zadovoljna je sobom Kristina.

Crtanju je posvetila i svoj Youtube kanal

i instagram stranicu gde već ima ponude za sponzorstva u vidu opreme za crtanje, pa i tu postoji mogućnost zarade u budućnosti.

U novembru ove godine imala je i prvu samostalnu izložbu u Gimnaziji, na kojoj su bili izloženi portreti poznatih ličnosti.

Nakon seminara u Petnici uradila je i nekoliko logoa po narudžbini ili za određene konkurse.

Logo koji je Kristina radila za konjički klub Divađo 

Prvi profesionalni logo uradila je za jedan konjički klub u Beogradu. A njeno idejno rešenje, ime i slogan, usvojeno je i za Udruženje mladih kreativaca „Equester“, čiji je i član.

Iako je krenula od portretisanja, sada je više posvećena dizajnu.

Kristina voli dizajn jer joj daje najviše mogućnosti da se izrazi

„Zato što u dizajnu mogu da stvaram umetnost na više načina. Pre bih se bavilla digitalnim ilustracijama i tehnikama, nego crtanjem i slikanjem, iako ih jako volim. Mnogo su veće mogućnosti u dizajnu da primenim svoj talenat“, govori Kristina već sa priličnom dozom iskustva.

 

Kristina je osvojila prvo mesto na konkursu „Najjače protiv nasilja“

Kristinina ilustracija je pobedila na konkursu „NAJjače protiv nasilja“, koji je podržan i od strane Ministarstva omladine i sporta.

Njene ilustracije nalaze se u kalendaru za 2021. godinu

Kada dođe vreme za fakultet, upisaće grafički dizajn i animaciju. Mnoge profesore sa fakulteta na kojima postoji ovaj smer, već je upoznala i oni su joj uzori, poput grafičkog dizajnera Boruta Vilda, tipografkinje Jane Orlšolić i modnog dizajnera i ilustratora Nikole Trajkovića.

Što se tiče njene umetnosti, cilj joj je da uradi nastavak bar jednog od animiranih filmova koje voli „Avatar: The last Airbander“ ili „Legend of Korra“.

Kristina želi jednog dana da izmašta svoju grafičku novelu

Najsrećnija će biti kada jednog dana izmašta svoju grafičku novelu poput njenih omiljenih „The umbrella Academi“ i „Katara and the Pirate’s Silver“.

Grafička novela se dosta razlikuje od stripova, može biti proglašena i za remek delo, što je dokazao i slučaj novele Alana Moroa „The Watchmen“ iz 1986. godine.

Tome se potajno nada i Kristina, jer joj ni pisanje nije strano, što je dokazala esejom o Mileni Pavlović Barili.

Na ovom linku možete videti logoe koje je Kristina radila u Petnici.

https://dizajnpetnica.tumblr.com/

Portrete poznatih sa Kristinine prve izložbe možete videti u galeriji:

Ovaj tekst deo je serijala „Sistem vrednosti“ koji podržava kompanija „Market parket“ iz Požarevca.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top