Inicijativa za izgradnju mosta na Dunavu koji će povezati Srbiju i Rumuniju

Golubac

Događaji

Inicijativa za izgradnju mosta na Dunavu koji će povezati Srbiju i Rumuniju

Foto: Opština Golubac

How Good Of A Friend Are You Really?

U opštini Golubac potpisana je inicijativa za izgradnju mosta preko Dunava koji će povezati Golubac i opštinu Koronini u Rumuniji.

Po rečima Nebojše Mijovića, predsednika opštine Golubac, ideja za izgradnju mosta se rodila pre izvesnog vremena kada je u Golupcu gostovalo 15 predsednika rumunskih opština. U cilju razvoja dunavske regije kojoj će značajno doprineti izgradnja brze saobraćajnice, došli su na ideju o potpisivanju inicijative za izgradnju mosta preko Dunava tamo gde je najuži, a koji će povezati Srbiju i Rumuniju.

Pošto nisu svi predstavnici opština bili u mogućnosti da dođu u Golubac, u subotu 29. jula, inicijativu su potpisale, pored opštine Golubac, šest opština iz Rumunije: Moldava Nova, Koronini, Brezanska, Svinjica, Grnik i Sikjevica. Plan je da zajednički urade projektnu dokumentaciju i da to bude zajednički projekat Rumunije i Srbije.

“U pregovorima smo sa profesorima sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada koji se bave mostogradnjom i očekujem da ćemo moći u narednih mesec ili dva da izađemo u javnost sa idejnim rešenjem, kada ćemo znati i okvirnu cenu radova na izgradnji mosta”, kazao je Mijović za E-Braničevo.

Kako objašnjava, taj most bi se naslanjao na brzu saobraćajnicu i gradio bi se ispod Golubačke tvrđave sa jedne strane i na području opštine Koronini u Rumuniji sa druge strane Dunava. Ukupna dužina mosta bila bi 370 metara bez pristupnih puteva.

Sledeći korak je, kaže, da upoznaju sa ovom inicijativom predsednika Srbije, predsednicu Vlade, nadležna resorna ministarstva i direktora JP “Putevi Srbije”, što će uraditi i potpisnici inicijative u Rumuniji.

“Izgradnjom mosta povezali bismo mnogo opština sa rumunske strane, što je oko 500 hiljada stanovnika i sa naše isto toliko iz tri okruga - Borskog, Braničevskog i Podunavskog. Time bi se ojačala saradnja i podstakao ekonomski razvoj cele regije u svim oblastima - privrede, turizma, sporta, kulture... Gde god imate razmenu ljudi, robe i kapitala tu je i uspeh veći”, zaključio je Mijović.

To Top