Ljubičevske konjičke igre u doba epidemije

Požarevac

Događaji

Ljubičevske konjičke igre u doba epidemije

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Predstojeće Ljubičevske konjičke igre će zbog epidemiološke situacije izgledati drugačije i skromnije nego ranijih godina, a pripreme su u punom jeku.

Ova manifestacija datira iz 19. veka i svrstava se u najstariju, autentičnu turističko-sportsku manifestaciju. Ove godine je njeno održavanje bilo neizvesno zbog  koronavirusa, ali da bi se održao kontinuitet odlučeno je da se konjičke igre ipak održe, uz poštovanje svih preventivnih mera.

Takmičari ove godine neće moći da očekuju podršku publike, a publika neće uživati uz zabavni program koji je organizovan širom grada, prethodnih godina.

 Igre su zakazane za 5. i 6. semptembar i sve aktivnosti će se održativati na požarevačkom Hipodromu.

„Od ponedeljka smo krenuli sa pripremama, višebojci treniraju za kvalifikacije. Hipodrom je počeo da se zaliva, a nabavili smo novu pumpu za navodnjavanje za koju je grad uložio adekvatna sredstva“, rekao je Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca.

Manifestacija će biti svedena na učesnike trka, službena lica, veterinare, a na kapiji Hipodroma će se vršiti stroga kontrola ulaska uz merenje temperature i  učesnici će morati da imaju negativan PCR test.

Galopske trke i višeboj će biti kategorije u kojima će se takmičari boriti, dok će izložba konja, kao i preskakanje prepona ove godine izostati.  Stariji uzrast voltižera će učestvovati, jer ne zahtevaju pratnju roditelja.

 Nagradni fond koji obezbeđuje grad biće identičan kao prethodne godine.

Ceremonija  predaje sablje gradonačelniku će se umesto u centru grada takođe održati na Hipodromu. Sam događaj će biti podignut na visok multimedijalni nivo, pa će prenos programa u subotu biti preko Sat televizije, a u nedelju preko RTS-a.

Zabavni program biće poveren simfonijskom orkestru „Gvardia“ koji će nastupati na postavljenim scenama, a u nedelju nakon finala, biće priređen vatromet za koji je grad raspisao javnu nabavku početkom godine.

„Manifestacija neće biti međunarodna, trke će biti u punom profilu sa maksimalnim brojem učesnika iz naše zemlje. Veliko je interesovanje za trke, jer imamo grla koja su u konstantnom treningu, a nemaju gde da se takmiče“, naveo je Baldić.

Iz Turističke organizacije grada Požarevca ističu da, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji i ako struka proceni da je nebezbedno održati ovu manifestaciju, Ljubičevske konjičke igre će biti odložene.

To Top