Braničevo

Društvo

Na Ognjenu Mariju ne valja ni konac u iglu udenuti

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Iako nije upisan crvenim slovima u crkvenom kalendaru, praznik Ognjena Marija spada u veoma važne i poštovane praznike u srpskom narodu, pogotovo među ženama.

Sveta mučenica Marina rodom je iz Antiohije. Krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, oterao od kuće.
Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. Pošto je odbila ponuđeni brak i zbog njene vere u Gospoda Isusa Hrista, gnevni eparh naredi da je izlože najgorim mukama.
Sveta velikomučenica Marina posečena je mačem u 16. godini, u doba cara Dioklecijana.
Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu.
Danas se ne rade nikakvi poslovi
Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi. Ovu svetiteljku posebno poštuju žene tako da se tog dana ne radi ni u kući, ni u polju, a u narodu se kaže da na Ognjenu Mariju "ne valja ni konac u iglu udenuti".
Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i, kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom, ona spada u "ognjevite" svece.
Grmljavina na ovaj praznik tumači se kao "loš znak". Naime, to može da označava, kako kažu predanja, tešku i sušnu godinu, dok ima i tumačenja da to može ukazivati na bolest i siromaštvo.
 

To Top