Obeležen  Savindan u Muzičkoj školi u Požarevcu (FOTO)

Požarevac

Događaji

Obeležen Savindan u Muzičkoj školi u Požarevcu (FOTO)

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Sveti Sava obeležen je danas u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu tradicionalnom akademijom na kojoj su nastupili učenici ove obrazovne ustanove.

Svečana akademija počela je intoniranjem himne ,,Sveti Sava“ u izvođenju hora srednje škole, kojim je dirigovala profesorka Milena Arsić, uz klavirsku saradnju Ilije Rajkovića.

Hor izvodi himnu ,,Sveti Sava“

Prisutnima se potom obratila Karolina Sprečaković, direktorka škole, koja je istakla da je ovaj praznični dan posvećen jednoj od najvažnijih istorijskih ličnosti – utemeljitelju obrazovanja, državnosti i kulture u Srbiji, prvom arhiepiskopu, zakonodavcu, književniku i prosvetitelju.

,,Danas, u vremenu strahovito neuhvatljivih promena, kada je informacija brza kao svetlost i toliko dostupna da nam  često izmiče, mi moramo da se zaustavimo i sagledamo gde smo i kuda želimo da idemo. Srpsko školstvo je postojalo zahvaljujući duhovnim osnovama koje je postavio Sveti Sava i temeljima pravoslavlja koji su u preteškim vremenima bili jedina svetlost i put za spas. Neka Svetosavska slava večno zrači na licima naših đaka i mladosti“, poručila je Sprečaković.

Karolina Sprečaković

Veroučitelj Alekandar Mihailović rekao je da je Sveti Sava bio inovator, stvaralac, delatelj i da je gledao u budućnost iz koje je crpeo snagu i nadahnuće.

,,Udubljujući se u njegova dela, zaključujemo da je on bio čovek tradicije, ali i budučnosti i novih vrednosti. Ostavio nam je veliku baštinu, preporodio i formirao našu crkvenu i narodnu svest. Često nismo ni svesni toga, smatrajući da je vera završena stvar, lepa prošlost, te da je proslava Svetog Save samo deo nacionalnog folklora. Međutim, ona nije nikako to“, kazao je veroučitelj.

Aleksandar Mihailović

U nastavku svečane akademije svoj talenat su pokazali učenici ove škole. Ovaj dan obeležen je i u drugim školama u Braničevskom okrugu prigodnim kulturno-umetničkim programom.

To Top