Saopštenja Pokreta “Jasno i glasno” Požarevac

Požarevac

Saopštenja

 Saopštenja Pokreta “Jasno i glasno” Požarevac

Foto: Jasno i glasno

How Good Of A Friend Are You Really?

Pokret Jasno i glasno je u četvrtak organizovao performans u gradskom parku u Požarevcu, želeći da skrene pažnju na zloupotrebe vlasti tokom borbe protiv epidemije koronavirusa, saopštio je taj pokret.

Istaknuto je da je u Srbiji na delu kršenje ustavom utvrđenih prava građana, te da je izvršen državni udar i koncentracija vlasti u rukama jednog čoveka, Aleksandra Vučića. Pokret smatra da je sazivanje skupštine kako bi dala retroaktivni legitimitet prethodno preduzetim merama takođe neustavno. 
Pokret nije protiv epidemioloških mera koje se preduzimaju u borbi protiv koronavirusa, ali jeste protiv mera vlasti koje prevazilaze neophodnu meru zaštite i koje imaju obeležja borbe protiv građana.
Poručeno je da Pokret podržava buku protiv diktature u 20:05 sati svakog dana, kao i sve aktivnosti otpora.
Istovremeno, Pokret Jasno i glasno zajedno sa ostalim članicama Udruženih građanskih pokreta (UGP) u zajedničkom saopštenju za medije osuđuju paljenje baklji  u organizaciji Srpske napredne stranke i nesmetane šetnje njihovih aktivista u vreme policijskog časa.

„Pozivamo građane da otkažu poslušnost nelegalnim i štetnim postupcima vlasti i Srpske napredne stranke. Institucije moraju da rade svoj posao zakonito, štiteći javni interes. Pozivamo građane da otkažu poslušnost, a policiju i tužilaštvo da utvrde u koju svrhu su idate dozvole za kretanje licima koja u vreme policijskog časa upadaju u stambene zgrade, pale baklje i sa razglasa puštaju poruke koje traže "unutrašnjeg neprijatelja" u opoziciji“, navode između ostalog članice UGP : Jasno i glasno Požarevac, Pravo na pravo Niš, Građanski preokret Zrenjanin, Lokalna alternative Vrbas i Samo lokalno Bečej.

To Top