Za jedan dan više od 31.000 preventivnih pregleda

Braničevo

Zdravlje

Za jedan dan više od 31.000 preventivnih pregleda

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Druge nedelje od obnavljanja akcije besplatnih preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja zabeležen je rekordan odziv građana - u jednom danu pregled u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova obavio je 31.131 građanin, navodi se u njihovom saopštenju.

Ove nedelje, u periodu od 8 do 17 časova, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije organizovani su, po prvi put, preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima su pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

“Veoma je važno da sve eventualne nepravilnosti i probleme koje imaju naša deca, usled savremenog načina života, višesatnog sedenja i gledanja u ekrane mobilnih telefona, otkrijemo na vreme, jer ćemo tako uspeti da ih korigujemo”, istakao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i najavio nastavak akcije.

U istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, bili su u prilici da bez zakazivanja i uputa, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, urade tumor markere prostate i obave pulmološki pregled, a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina obavezno je urađen i rendgen pluća.

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top