Ako imate simptome idite u Centar za kulturu, ne u kovid ambulantu

Požarevac

Društvo

Ako imate simptome idite u Centar za kulturu, ne u kovid ambulantu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Od danas građani sa respiratornim infekcijama sa sumnjom na koronavirus ne odlaze u kovid ambulantu već u kovid čekaonicu gde se vrši prijem knjižica i zakazivanje pregleda.

Prema odluci Štaba za vanredne situacije grada Požarevca, hol Centra za kulturu u Požarevcu i deo Tehničke škole u Kostolcu pretvoreni su u kovid čekaonice. Za portal E-Braničevo dr Snežana Stojković, direktorka požarevačkog Doma zdravlja, objašnjava kako funkcioniše nova kovid čekaonica u Centru za kulturu.

“U kovid čekaonici u holu Centra za kulturu Požarevac nalaze se tri trijažne sestre koje zakazuju preglede, upisuju brojeve telefona, odgovaraju pacijentima na pitanje kada da dođu na pregled i daju im brojeve. Tu faktički samo rade trijažu radi bolje organizacije, da se ne bi stvarale gužve ispred kovid ambulante. Znači, sve se od jutros od 7 časova odvija u holu Centra za kulturu, i prijem knjižica i zakazivanje pregleda”, objašnjava dr Stojković i naglašava da pacijenti više ne odlaze direktno u kovid ambulantu već u kovid čekaonicu gde im se zakazuje pregled.

Ista je procedura i u Kostolcu, kaže Stojković, pacijenti se javljaju u kovid čekaonicu koja se nalazi u Tehničkoj školi, a onda u zakazano vreme odlaze na pregled u kovid ambulantu.

"Izašli smo građanima maksimalno u susret, da budu na toplom dok čekaju pregled i da imaju na raspolaganju toalet”, kaže ona.

Po njenim rečima pacijentima se uglavnom zakazuje pregled istog dana, međutim, pošto u petak  nekoliko sati nije bilo struje u kovid ambulanti neki pregledi koji nisu bili hitni su prebačeni za danas, zbog čega je veća gužva. Inače prosek je od 150 do 200 pregleda dnevno, a prioritet imaju pacijenti sa težom kliničkom slikom.

“Kada medicinska sestra proceni da je u pitanju hitan slučaj ili ako pacijenta doveze Hitna pomoć, takvi pacijenti imaju prioritet. Odmah se zove kovid ambulanta i šalju pacijenti na pregled”, ističe Stojković.

 

Prazna kovid čekaonica

Reporter portala E-Braničevo oko 12 časova nije zatekao nijednog pacijenata u kovid čekaonici, dok je u ispred kovid abulante bilo desetak građana.

Danas oko 12 časova ispred kovid ambulante

U Domu zdravlja u Požarevcu počelo je da radi još pet lekara, a u Kostolcu dva, što takođe doprinosi boljoj organizaciji procesa rada.

“Molimo građane da se pridržavaju mera Kriznog štaba, da ne idu u bespotrebne kupovine, da drže distancu i da nose maske jer sami sebi tako najviše mogu da pomogu, a i nama. Gužva će biti dokle god građani ne postanu svesni da je veliki deo odgovornosti na njima”, apeluje Stojković.

Trenutno je zaraženo 12 doktora i 15 medicinskih sestara iz Doma zdravlja Požarevac, dok među nemedicinskim osobljem nema zaraženih.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top