Apel građanima da ne spaljuju nisko rastinje

Požarevac

Saopštenja

Apel građanima da ne spaljuju nisko rastinje

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Odeljenje za vanredne situacije u Požarevcu apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom, jer na taj način izlažu opasnosti ne samo sebe, već i svoje susede i materijalna dobra.

Iz Odeljenja za vanredne situacije podsećaju građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, kao i da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu, a i krivičnu odgovornost za koju su propisane visoke novčane kazne: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara i za fizičko lice 10.000 dinara.

Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu pojačaće nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od požara u prirodi i na otvorenom prostoru, a protiv lica koja ne poštuju zabranu loženja otvorene vatre u šumi i spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno izdavati prekršajne naloge.

To Top