Arriva Litas najavljuje blokadu saobraćaja u Beogradu

Braničevo

Saopštenja

Arriva Litas najavljuje blokadu saobraćaja u Beogradu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ukoliko do srede niko od nadležnih ne reaguje, Arriva Litas obustaviće saobraćaj u Beogradu 8.oktobra, saopštili su iz ove kompanije.

Kompanija Arriva Litas poslala je medijima saopštenje u kome se navodi da će, ukoliko niko od nadležnijh organa ne reaguje do srede 7. oktobra, u znak protesta zbog nepreduzimanja mera od strane institucija i nadležnih organa Republike Srbije protiv nezakonitosti u postupku javne nabavke za izbor privatnog partnera za usluge prevoza na teritoriji grada Požarevca, u četvrtak 8. oktobra blokirati saobraćaj na teritoriji grada Beograda.

Podsećamo da su zaposleni u kompaniji Arriva, kao što su i najavili, u ponedeljak 28. septembra u potpunosti obustavili celokupan gradsko-prigradski saobraćaj na teritoriji grada Požarevca. U kompaniji podsećaju da je odluka da se protesti radikalizuju doneta nakon niza neregularnosti tokom tenderskog procesa s obzirom da je tenderska dokumentacija u suprotnosti sa javno objavljenom studijom o saobraćaju i sa projektom javno privatnog partnerstva odobrenog od nadležnog organa, a najpre zbog toga jer je kreiran samo za jednog ponuđača koji jedini u Republici Srbiji poseduje 25 vozila sa pogonom na komprimovani prirodni gas a mlađih od devet godina.

„Pored toga što je na tenderu mogla da učestvuje samo jedna kompanija (Duga doo Petlovača), dokumentacija koju su predali ne zadovoljava zahteve tendera i to po nekoliko osnovnih pitanja: neispunjenje osnovnih obaveznih uslova ovlašćeni zastupnik Duga doo Petlovača je dostavio potvrdu da jeste osuđivan, probijena budžetska vrednost javne nabavke, tražena uverenja za "Continetal tours" ne zadovoljavaju uslove, dostavljena dokumentacija za 23 autobusa umesto za 25, sva vozila su starija od devet godina, nije dostavljena tražena dokumentacija kao dokaz kadrovskog kapaciteta (za 16 vozača nije dostavljena tražena dokumentacija)”, ističe Dušan Krstić, direktor saobraćaja u ovoj kompaniji.

Krstić dodaje da je Kancelarija za javne nabavke Republike Srbije potvrdila da za tender nije imenovan građanski nadzornik, što je obaveza za sve tendere vrednosti preko jedne milijarde dinara zbog čega se mora poništiti ceo tenderski postupak i sve odluke.

„Država Srbija do sada od stranih vlasnika ovog privrednog društva imala 20 miliona evra direktnih investicija kao i milion evra plaćenih poreza i doprinosa na godišnjem nivou. Zbog svega navedenog, preispituje se opravdanost daljeg ulaganja na teritoriji Republike Srbije, a strategija kompanije svakako jeste da proširi saobraćajno tržište na ovoj teritoriji“, dodaje Krstić.

Blokada saobraćaja u glavnom gradu najavljena je za četvrtak, 8. oktobra. U kompaniji ističu da će vozilima blokirati uže gradsko jezgro.

“Svesni smo da će ovo izazvati negodovanje korisnika i ponovo se izvinjavamo zbog neprijatnosti koje će imati te molimo za razumevanje zbog ovakve odluke. Aktivnosti koje preduzimamo, javni protesti, apeli koje šaljemo nadležnim organima, obraćanje medijima i prekid saobraćaja nisu isključivo u interesu Arriva Litas i zaposlenih u kompaniji već u krajnjoj linijji i lokalne zajednice kao i građana koji u njoj žive”, završava Krstić, navodi se u saopštenju.

To Top