Bistričke vodenice među najugroženijim lokalitetima nasleđa u Evropi

Petrovac

Društvo

Bistričke vodenice među najugroženijim lokalitetima nasleđa u Evropi

Foto: EU u Srbiji

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom desete godišnjice programa „7 najugroženijih“ 2023.godine, Europa Nostra (evropski glas civilnog društva posvećen kulturnom i prirodnom nasleđu) i EIB Institut objavili su listu od 11 najugroženijih lokaliteta nasleđa u Evropi koji su u užem izboru za ovogodišnji program. Među njima su i bistričke vodenice.

Bistričke vodenice su jedinstveni kompleks mlinova za mlevenje žita i valjanje sukna, nastao u periodu između 19. i sredine 20. veka u selu Bistrica u Istočnoj Srbiji. Arhitektura vodenica predstavlja tradicionalne karakeristike balkanskih ruralnih struktura, a to su male i drvene konstrukcije.

Lokalna zajednica je uz podršku  opštinskog Zavičajnog muzeja i „Udruženja vodeničara i pomeljara“ iz Bistrice, a u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Petrovac na Mlavi, kandidovala ovaj lokalitet za program “7  Najugroženijih”.

Glavni cilj nominacije je rehabilitacija kompleksa vodenica i uvrštavanje u plan održivog turizma Etno sela Bistrica. Očekivanja su usmerena i na kreiranje novih radnih mesta koja bi bila od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

Izbor od 11 najugroženijih lokaliteta je izvršen na osnovu izuzetnog značaja nasleđa i kulturne vrednosti svakog lokaliteta, kao i na osnovu ozbiljne opasnosti sa kojom se oni danas suočavaju. Nivo angažovanja lokalnih zajednica i posvećenost javnih i privatnih aktera  spasavanju ovih lokacija smatrani su ključnim dodatnim vrednostima. Drugi kriterijum izbora bio je potencijal ovih lokacija da deluju kao katalizator održivog razvoja i kao alat za promovisanje mira i dijaloga u svojim lokalitetima i širim regionima.

Konačna lista sedam najugroženijih lokaliteta nasleđa u Evropi za 2023. biće predstavljena u aprilu, navodi se na sajtu EU u Srbiji. Više o tome OVDE.

To Top