BRANIČEVO: Merkantilni kukuruz za 402 poljoprivredna gazdinstva

Braničevo

Poljoprivreda

BRANIČEVO: Merkantilni kukuruz za 402 poljoprivredna gazdinstva

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

U Požarevcu je danas održan radni sastanak kome su prisustvovali predstavnici poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi iz Srbije, predstavnici upravnih okruga, lokalnih samouprava sa teritorije Braničevskog okruga i pomoćnik ministarke poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

Po rečima gradonačelnika Požarevca, Saše Pavlovića, grad Požarevac je na poziv Ministarstva poljoprivrede prihvatio da bude domaćin današnjeg skupa.

“Tema sastanka bila je organizacija podele merkantilnog kukuruza poljoprivrednicima i uvođenje “eAgrara”, kazao je Pavlović.

Saša Pavlović (levo) i Aleksandar Bogićević (desno)

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministarke poljoprivrede, podsetio je da je prošle godine na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije Republička direkcija za robne rezerve raspisala javni poziv za pomoć poljoprivrednim gazdinstvima u vidu bespovratne isporuke merkantilnog kukuruza. Javni poziv je završen, a na današnjem sastanku su se, kaže, dogovorili da će zajedno sa lokalnim samoupravama koje će učestovati u prevozu i skladištenju, podeliti merkatilni kukuruz poljoprivrednicima u narednim danima.

“Svi koji su prošli konkurs i nalaze se na spisku Republičke direkcije za robne rezerve biće blagovremeno obavešteni o danu preuzimanja kukuruza”, istakao je on i dodao da se po grlu dodeljuje 240 kilograma merkantilog kukuruza.

Interesovanje poljoprivrednika za ovu vrstu pomoći je bilo veliko, a na teritoriji Braničevskog okruga 402 gazdinstva  je prošlo na konkursu.

Što se tiče uvođenja informacionog sistema “eAgrar”, Bogićević je kazao da su poljoprivredne stručne službe nosioci aktivnosti, uz pomoć lokalnih samouprava.

“Pokušaćemo da dođemo do svakog poljoprivrednog proizvođača, odnosno da svakom bude omogućeno da izvadi eID broj koji mu je potreban za dalji proces”, kazao je Bogićević i naglasio da je ministarska najavila da će proces uvođenja “eAgrara” biti ubrzan i da će mnogo brže i lakše moći da se isplaćuju subvencije poljoprivredicima.

Novi informacioni sistem “eAgrar” koji bi trebalo da proradi na proleće, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

To Top