Cvekla podmlađuje organizam

Braničevo

Zdravlje

Cvekla podmlađuje organizam

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Cvekla je lekovito povrće koje podstiče razmenu materija i poboljšava funkciju jetre. Ima vrlo malo kalorija i to je razlog što je često sastavni deo raznih dijeta za skidanje kilograma.

Cvekla se uzgaja na svim meridijanima i može se reći da ima dugu tradiciju gajenja širom sveta. Dobrobit njenog korena je lekarima od davnina bila poznata. Jarko crvenu boju korena cvekla ima zbog pigmenta betacijanina.

Cvekla ima sposobnost da utiče na proces starenja koji usporava, a takođe i pročišćava krvne sudove. Gvožđe koje se nalazi u njoj će znatno popraviti krvnu sliku. Vitamin B12 kojim obiluje ova namirnica učestvuje u pravljenju eritrocita. Jod koji se nalazi u njoj pomaže u borbi sa zakrčenim arterijama.

Prebogata je mineralima kalijumom, fosforom, magnezijumom i natrijumom. Ima i mangana, bakra, sumpora, litijuma, kalcijuma, fluora. Pored toga što ćemo njenom konzumacijom u svakodnevnoj ishrani doprineti gubitku kilograma i mršavljenju, cvekla će zbog svih ovih osobina sprečiti i demineralizaciju kostiju i zuba. Visok sadržaj pektina i celuloze omogućava da povoljno deluje na rad i pokretljivost creva.

Kod dijeta za mršavljenje i ishrane se savetuje da se cvekla jede u svežem i sirovom stanju. Možemo je narendati i dodati raznim salatama. Odlična kombinacija je narendana cvekla, jabuka, limun i celer. Ovo je prava vitaminska bomba koja će nas obskrbiti vitaminima a u isto vreme broj unetih kalorija će biti veoma mali. Na taj način topljenje masnih naslaga će biti ubrzano. Ovakav unos hrane će vas zasititi i ojačati istovremeno, navodi se na sajtu Herbateke.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.

To Top