Da li će poskupeti centralno grejanje u Požarevcu?

Požarevac

Ekonomija

Da li će poskupeti centralno grejanje u Požarevcu?

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Nadzorni odbor JP „Toplifikacija“ Požarevac predložio je povećanje cena toplotne energije za kupce priključene na sistem daljinskog grejanja u sezoni 2022/2023.

Ovaj predlog razmatralo je Gradsko veće Požarevca koje nije dalo saglasnost na novi cenovnik usluga „Toplifikacije“.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, ovo preduzeće je povećalo cenu u proseku za oko 14 odsto 2020. godine za grejnu sezonu 2020/2021. Kao drugi razlog navodi se da je „Toplifikacija“ na kraju 2020. godine ostvarila neto dobitak u iznosu od 58.690.970,27 dinara, dok na poziciji neraspoređeni dobitak iz ranijih godina ima 207,9 miliona , što je ukupno 266,6 miliona dinara. Takođe, i u 2021. godini je ovo preduzeće ostvarilo dobitak u iznosu od 37.537.825,98 dinara.

Umesto povećanja cena dali su predlog mera radi podizanja nivoa efikasnosti i finansijske stabilnosti preduzeća i to:

-da preduzeće izvrši procenu kapitala i preda gradu toplifikacionu/komunalnu mrežu u javnu svojinu čime će se smanjiti troškovi amortizacije,

-da preduzme sve mere na naplati potraživanja.

U obrazloženju ove druge mere Gradsko veće navodi da su korisnici daljinskog grejanja najčešće u boljem položaju u odnosu na građane koji nemaju mogućnost za priključenje na toplifikacionu mrežu i izdvajaju značajna sredstva za kupovinu energenata, te pored komfora neloženja i iznošenja pepela, ne moraju ni da brinu da li će uopšte moći da obezbede dovoljne količine energenata. Zato zaključuju u obrazloženju da korisnici usluge snabdevanja toplotnom energijom moraju redovno da izmiruju svoje obaveze, a na preduzeću je da preduzme sve zakonom predviđene mehanizme, piše u skupštinskom materjalu.

O ceni grejanja će raspravljati odbornici na sednici Skupštine grada koja je zakazana za petak, 30. septembar.

 

To Top