Dan Centra za obuku kopnene vojske obeležen u Požarevcu (FOTO)

Požarevac

Događaji

Dan Centra za obuku kopnene vojske obeležen u Požarevcu (FOTO)

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Vojničkom svečanošću u kasarni ,,General Pavle Jurišić Šturm” u Požarevcu obeležen je Dan Centra za obuku kopnene vojske.

Dan Centra za obuku kopnene vojske obeležava se 16. novembra, u znak sećanja na Kolubarsku bitku čuvenu po herojstvu, rodoljublju i umeću ratovanja.

“Da bismo razumeli tuđu istoriju i kulturu, moramo da cenimo i poštujemo svoju. Srpski vojnik i srpska vojska uvek su bili bogati čašću, patriotizmom i nepokolebljivim moralom, to je ono što nas vodi kroz vekove, kroz istoriju i brani od svakog neprijatelja. U vremenu između dva praznika, u uslovima otežanim virusnom infekcijom kovid 19, realizovali smo sve postavljene zadatke kvalitetno, disciplinovano i odgovorno. Obučili smo više od 1.200 vojnika na služenju vojnog roka, profesionalnih vojnika, polaznika raznih kurseva i lica iz rezervnog sastava. Realizovana su ukupno 252 građanja i vežbe sa bojnim minsko-eksplozivnim sredstvima sa 2.317 izvršioca”, istakao je pukovnik Duško Jović, komandant Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu.

Duško Jović, komandant Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu

Po njegovim rečima, renoviranjem objekata za stanovanje i nepokretnosti za obuku unapredili su uslove za život i rad i materijalnu bazu obuke u jedinici. Ipak, kako naglašava, najveću vrednost ove jedinice predstavlja njen ljudski potencijal.

Vojnička svečanost

“U periodu koji je pred nama težište našeg rada biće usmereno ka unapređenju uslova života i rada u jedinici, brizi o ljudima i stalnom usavršavanju radi dostizanja postavljenih standarda”, zaključio je Jović.

Povodom Dana Centra za obuku kopnene vojske uručene su nagrade najistaknutijim pripadnicima jedinice za uloženi trud, zalaganje i postignute rezultate u realizaciji zadataka.

Nagrađeni pripadnici jedinice

Na svečanosti su uručene i povelje Draganu Miliću, predsedniku opštine Veliko Gradište, Serdžu Korstanoskom, predsedniku Gradske opštine Kostolac, Nenadu Milanoviću, direktoru “Vodoprivrede” Požarevac i Galini Perić, direktorki Centra za kulturu Požarevac, a predstavniku Centra Ministarstva odbrane Požarevac, opštinska kancelarija Petrovac na Mlavi, Saši Stupareviću, uručena je zahvalnica za uspešnu saradnju.

Uručene povelje

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su članovi umetničkog ansabla “Stanislav Binički” i Gradski ansambl narodnih igara i pesama iz Požarevca.

Kulturno-umetnički program

Svečanosti su prisustvovali i učenici požarevačkih osnovnih i srednjih škola koji su bili u prilici da razgledaju i upoznaju se sa vojnom opremom. Više fotografija sa događaja pogledajte u GALERIJI.

To Top