Danas je petak 13. – najbaksuzniji dan u godini

Braničevo

Zanimljivosti

Danas je petak 13. – najbaksuzniji dan u godini

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Sujeverje vezano za najbaksuzniji dan u godini - petak 13. rasprostranjeno je u svetu vekovima i ne zna se sa sigurnošću od kada potiče.

Pojedini istoričari tvrde da je to bio dan kada je Eva navela Adama da zagrize jabuku, kada je počeo potop i gradnja Vavilonske kule. U Novom zavetu bilo je 13 ljudi koji govore o Isusovim poslednjim mukama na Veliki četvrtak, dan pre raspeća Hrista na Veliki petak.

Neki veruju da se ovaj datum smatra nesrećnim od 1307. godine, jer je te godine na petak 13. francuski kralj izdao naređenje da se uhapse i pogube stotine vitezova templara.

Zahvaljujući ovom datumu Holivud je stvorio seriju horor filmova “Petak 13.” koji su doneli zavidnu zaradu. Franšiza se proširila i na 12 drugih filmova u kojima glavni junak nosi hokejašku masku. Pre filmova najveća kulturološka referenca ovom danu bila je knjiga Tomasa Lavsona iz 1907. godine.

Zbog straha i sujeverja mnogi hoteli i zgrade uopšte nemaju trinaesti sprat, a u nekim aviokompanijama su rešili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji.

Amerikanci su otišli najdalje u paranoji te neki od njih ceo dan ne ustaju iz kreveta, odlažu poslove i menjaju dnevne rutine na ovaj dan. Strah od petka 13. ima svoj naziv -  paraskavedekatriafobija.

U Srbiji je rasprostranjeno verovanje da je loš znak ako vam crna mačka pređe put i ako danas prođete pored sahrane.

Vremenom su izmišljeni brojni rituali za zaštitu od loše sreće koju donosi petak 13. - ne kreće se na putovanje tog dana da bi se izbegla nesreća na putu, ne otvara se kišobran u kući jer donosi svađu sa ukućanima, ne prolazi se ispod merdevina jer to donosi lošu sreću i ne ostavlja torba na podu jer ćete izgubiti dosta novca.

Verovanje da je petak 13. baksuzan dan je toliko rasprostranjeno da su se čak i naučnici ozbiljno bavili ovom temom. Zaključci njihovih istraživanja često su bili različiti, piše Politika.

Više o tome OVDE.

 

Continue Reading
Povezane teme...
To Top