Danas su Mladenci

Braničevo

Društvo

Danas su Mladenci

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Mladenci se praznuju 22. marta, a posvećeni su uspomeni na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine.

 Svi ovi mučenici behu mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na započetku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

Mlade domaćice toga dana dočekuju goste u svojoj kući i pokazuju svoje umeće i spretnost domaćice. Najpoznatiji običaj za Mladence jeste da žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna. Oni su u narodu poznati kao mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život. Simbolično, mladenčići se premazuju medom i nude svim gostima koji toga dana dolaze u kuću mladog bračnog para.

Mladenci uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta.

To Top