Dušan Jović najbolji glumac na festivalu „Milivojev štap i šešir“

Požarevac

Kultura

Dušan Jović najbolji glumac na festivalu „Milivojev štap i šešir“

Foto: B.N. CZK Požarevac FB

How Good Of A Friend Are You Really?

Proglašenjem pobednika i izvođenjem predstave „Dr“ na velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac, spuštena je zavesa na 19. Amaterske glumačke svečanosti „Milivojev štap i šešir".

Svake večeri žiri je proglašavao najboljeg glumca ili glumicu večeri, koji su kao nagradu dobili Milivojev štap, a u konkurenciji za glavnu nagradu – Milivojev šešir bili su: Dušan Jović koji je tumačio ulogu Obrada Srećkovića u predstavi "Srpska drama" - Trsteničko pozorište i Dramski atelje "Vuk Karadžić" iz Grabovca, Marija Maričić koja je igrala ulogu prosjakinje u predstavi "Čudo u šarganu" -  Udruženje "Prkos" i Teatar "Inat" iz Kulturnog centra Zlatibor, Branislav Unginović u ulozi Bore Šnajdera u predstavi "Razvojni put Bore Šnajdera" - Kamerna scena "Mika Antić" Senta, Nataša Ilić koja je dočarala lik Laure u predstavi "Otac" - Pozorište "Milivoje Živanović" Požarevac i Teodora Petrović, koja je tumačila ulogu Sare i Lilike u predstavi "Na točkovima" - Pozorište "Poetski teatar" Obrenovac.

Žiri koji je ove godine radio u sastavu Ivan Vučković, glumac, Danijela Žukovski, direktorka Požarevačke gimnazije i Vlada Vinkić, novinar, dodelio je glavnu nagradu festivala, Milivojev šešir, Dušanu Joviću.

„Zahvaljujući nadrealnom, ali neverovatno  realnom peru Siniše Kovačevića, Obrad iz svog drvenog vojničkog kovčega uz pogaču, slaninu i rakiju,  deo po deo, vadi svu patnju kroz koju je naš čovek vekovima prolazio. On nam dočarava nepravdu koja  poput kletve stiže na svakom koraku, pokazuje nam hrabrost i ponos srpskog vojnika koji svaku sablju, bajonet ili vrelo olovo koje je fizički dobijao u nogu, grudi ili glavu hrabro nosi.  Jović nam je lagano, strastveno i uverljivo preneo ono što svi znamo i što nas sve skupa tišti i boli, jasno, glasno, stameno i otvoreno. Svaki pokret, reč, uzdah i gromoglasna tišina kojom nas je u pojedinim segmentima „Srpske drame“ obasipao sa scene, nosili su u seni ne samo puku simboliku i dramaturško opravdanje, već i stvaralačku iskrenost i veliko srce čoveka koji dva sata živi kao Obrad Srećković u selu okićenom bogatim šljivicima, punim oborima, nepreglednom lepotom“, navedeno je u obrazloženju.

U čast pobednika festivala glumci OAP "Branislav Nušić" Centra za kulturu Malo Crniće odigrali su predstavu "DR" u režiji Nevene Rakočević.

To Top