Dva uslova za dobar rod jarih useva (FOTO)

Braničevo

Poljoprivreda

Dva uslova za dobar rod jarih useva (FOTO)

Foto: EB

How Good Of A Friend Are You Really?

Usevi u Braničevskom okrugu su u dobroj kondiciji. Ukoliko temperatura ne bude prelazila 32 stepena i ako u narednih 20 dana bude pala optimalna količina kiše, poljoprivrednike širom Braničeva očekuje dobar prinos. 

Na području Braničevskog okruga pod jarim usevima je površina od oko 100.000 hektara. U centralnoj strukturi najzastupljeniji je kukuruz, koji je posejan na oko 65.000 hektara. U poslednjih pet godina zabeležen je trend povećanja površina pod uljanim kulturama, a pre svega pod suncokretom. Ove godine je suncokret posejan na oko 20.000 hektara. 
 
Jari usevi su na samom početku imali loš start nicanja koji je prouzrokovan deficitom vlažnosti zemljišta, tako da je nicanje kukuruza i suncokreta bilo neujednačeno. Usevi se trenutno nalaze u dobroj kondiciji, jer je u maju i junu količina padavina iznosila oko 200 litara kiše po metru kvadratnom, što je u odnosu na nedostatak akumulirane vlage u zimskom periodu dovoljna količina padavina”, kaže za portal  E-Braničevo Jorgovanka Vlajkovac, stručna saradnica za ratarstvo u Poljoprivrednoj i savetodavnoj stručnoj službi Požarevac.
Po njenim rečima, usevi se trenutno nalaze u fazi oprašivanja ili nalivanja zemlje, tako da bi pogodovale mestimične padavine, pogotovo onih useva koji se nalaze u fazi nalivanja zrna. 
Što se agrometeoroloških uslova tiče, temperature nisu prelazile 32 stepena, tako da nije došlo do oštećenja polenovog praha i zabeleženo je dobro oprašivanje. 
 
U narednih 20 dana trebalo bi da padne oko 50 litara kiše kako bismo imali dobro nalivanje zrna, kako kukuruza, tako i suncokreta, da bismo na jesen mogli da očekujemo stabilne prinose“, rekla je Vlajkovac.


Jorgovanka Vlajkovac, stručna saradnica za ratarstvo

Poljoprivredni proizvođači koji primenjuju agrotehničke mere trebalo bi sa posebnom pažnjom da ih izvode i balansirano unose mineralne materije za zaštitu jarih useva od korova. Ukoliko budu primenili te bitne agrotehničke mere mogli bi i ove godine da očekuju rekordne prinose.
 Kako navodi Vlajkovac, za sada ima dovoljno vlage u zemljištu, dnevne temperature su naklonjene površinama pod kukuruzom i suncokretom. Kiše koje su do sada pale su iznad proseka za dva meseca, ali s obzirom na to da imamo lošu akumulaciju vlage u zimskom periodu, te kiše su dobrodošle. 

Continue Reading
Povezane teme...
To Top