Dve decenije od ubistva Zorana Đinđića

Braničevo

Društvo

Dve decenije od ubistva Zorana Đinđića

Foto: Demokratska stranka Požarevac FB

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas se navršava 20 godina od ubistva Zorana Đinđića, prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji i predsednika Demokratske stranke.

Poštovaoci lika i dela Zorana Đinđića danas mu odaju poštu polaganjem venaca na mestu na kom je ubijen i na njegovom grobu, kao i upisivanjem u knjigu žalosti.

Prostorije Demokratske stranke u Požarevcu danas su otvorene u periodu od 10 do 12 sati, a ispred prostorija tradicionalno je otvorena knjiga žalosti.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine, ispred Vlade u Nemanjinoj 11. Na njega je pucao snajperom pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdan Jovanović.

Za njegovo ubistvo su na po 40 godina zatvora osuđeni nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija i Jovanović kao neposredni izvršilac, kao i desetorica saučesnika, dok su dvojica vođa "zemunskog klana", Dušan Spasojević i Mile Luković Kum, ubijeni u policijskoj akciji prilikom hapšenja.

Đinđić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija, dok je u pogrebnoj povorci bilo više stotina hiljada građana.

To Top