EB PATROLA: Spomenik “Zvezda“ već gotovo deceniju zapušten (FOTO)

Požarevac

Prijavi problem

EB PATROLA: Spomenik “Zvezda“ već gotovo deceniju zapušten (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Spomenik slobode i pobede nad fašizmom „Zvezda”, koji se nalazi u spomen - parku Čačalica, oštećen je i zapušten već duži niz godina.

Redakciji portala E- Braničevo obratio se jedan Požarevljanin koji slobodno vreme često provodi na Čačalici, sa ciljem da ukaže na problem koji se već godinama ne rešava.

Spomenik “Zvezda”

Kako navodi, treći spomenik u ovom memorijalnom parku, za razliku od druga dva koja su očuvana, a prostor oko njih uređen, vidno je oštećen, uglavnom od strane nemarnih posetilaca, koji su ga išarali raznim grafitima i oštetetili betonske stubove koji drže celu konstrukciju.

Oštećen spomenik

Izgled dodatno narušava i korozija na metalnim cevima koja je nastala usled vremenskih uslova, ali nije sanirana od strane onih koji su za to zaduženi, pa tako jedan od najlepših spomenika u gradu, kada mu se približite, ne sija prvobitnom srebrnom bojom, već je zarđao i zapušten, ističe on.

Brojni grafiti na betonskim stubovima

Spomenik je rad beogradskog vajara Milorada Tepavca, visok je 31,70 metara, dok je njegova metalna konstrukcija teška oko 62 kilograma. Otkriven je 15. oktobra 1985. godine, a postavljen je na debeloj armirano-betonskoj ploči iz koje na pet krakova polaze metalne cevi.

Ploča spomenika kao mesto za izjave ljubavi

Za sanaciju i rekonstrukciju zadužen je Zavod za zaštitu spomenika u Smederevu, a zašto se već skoro deceniju dopušta da ovaj spomenik propada ostaje pitanje.

To Top