Grad pristupa izradi Plana detaljne regulacije vodoizvorišta

Požarevac

Društvo

Grad pristupa izradi Plana detaljne regulacije vodoizvorišta "Jagodica"

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Pošto postojeće vodoizvorište „Ključ“ ne može da obezbedi potrebne količine vode, grad Požarevac pristupa izradi Plana detaljne regulacije vodoizvorišta „Jagodica“ u Kostolcu.

Plan detaljne regulacije obuhvata pojas oko perifernog dela grada koji se proteže duž vodenih tokova, odnosno između reke Dunav i kostolačkog kanala Dunavac. Generalnim planom predviđeno je vodoizvorište „Jagodica“ bude na području naselja Ostrovo.

Cilj izrade plana je definisanje novih lokacija za prihvat, preradu i upumpavanje pijaće vode u sistem vodosnabdevanja. Planom je predviđeno da požarevački vodovod ima prstenastu strukturu u jezgru konzumnog područja, sa izvorištima koja se nalaze na krajevima sistema i s magistralnim kracima prema naseljima na obodu.

Obnovom mreže, požarevački vodovod trebalo bi da gubitke vode svede na manje od 20 odsto i da specifičnu potrošnju dovode u granice ne veće od 250 litara po korisniku u jednom danu. Očekuje se da u tom vremenskom preseku zahtev korisnika u danu maksimalne potrošnje ne bi bio veći od 560 litara u sekundi.

O Planu detaljne regulacije vodoizvorišta „Jagodica“ u Kostolcu raspravljaće požarevački odbornici na sednici u sredu, 23. februara.

Podsećamo da je Generalni razvojni plan za vodosnabdevanje opštine Požarevac uradio je pre nekoliko Instutit za vodoprivredu "Jaroslav Černi“, a planirano je da od 2015. godine proradi novo vodoizvorište „Jagodice“, međutim, to se do danas nije desilo.

To Top