Hospitalizovana žena iz Nabrđa zbog virusa zapadnog Nila

Požarevac

Saopštenja

Hospitalizovana žena iz Nabrđa zbog virusa zapadnog Nila

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

U Opštoj bolnici u Požarevcu hospitalizovana je ženska osoba (46) iz Nabrđa kod koje je identifikovan virus zapadnog Nila, a koji se prenosi sa komaraca na čoveka, potvrdili su iz požarevačkog Štaba za vanredne situacije.

Kako se navodi u saopštenju Štaba, ona je u dobrom opštem stanju i čeka se potvrda prisustva virusa i u drugom uzorku uzetom od iste osobe.

Tim povodom, kao i na osnovu informacije o identifikovanju prisustva virusa u jedinkama komaraca na području Nabrđa, Štab za vanredne situacije grada Požarevca doneo je zaključak o preduzimanju mera na suzbijanju komaraca na teritoriji grada. Večeras će biti sprovedena dezinsekcija na području Nabrđa, dok će u narednim danima tretman biti izvršen i na području čitave teritorije Požarevca.  

Virus Zapadnog Nila prisutan je u Srbiji od 2012. godine i u 90 odsto slučajeva prolazi bez simptoma i znakova bolesti. Zaraženi komarci isključivo virus prenose na potomke i na čoveka. Prenos virusa između dve osobe nije moguć kontaktom.

Preporuke Instituta "Batut" za građane

- Koristite repelente na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom

- Nosite odeću dugih rukava i nogavica, svetle boje. Najbolje je da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

- Izbegavajte boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru

- Koristite zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta

- Ako je moguće, boravite u klimatizovanim prostorima, broj insekata u takvim uslovima značajno je smanjen

- Izbegavajte područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare

- Najmanje jednom nedeljno ispraznite vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki

- Uklonite odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

To Top