Inicijativa za besplatne udžbenike i tablet osnovcima u Požarevcu

Požarevac

Društvo

Inicijativa za besplatne udžbenike i tablet osnovcima u Požarevcu

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Tatijana Stojadinović, odbornica u Skupštini grada i predsednica Gradskog odbora „Dosta je bilo“ u Požarevcu, predala je predsedniku lokalnog parlamenta predlog odluke o izmeni pravilnika o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Konkretno, predložila je da grad omogući da svaki osnovac na teritoriji Požarevca dobije besplatne digitalne udžbenike i tablet na revers.

U saopštenju koje je poslao DJP se obrazlaže da bi država trebalo da shvati da deca iz Beograda i Crne Trave imaju ista prava i da bi država trebalo svoj deci da obezbedi besplatne udžbenike, obrok i prevoz, kao i besplatne ekskurzije. 

„Ako bismo za 5.700 dece, koliko je otprilike upisano u osnovne škole, nabavili računare po prosečnoj ceni od oko 7.000 dinara, ukupan iznos bi bio nešto manji od 40 miliona dinara, što je oko jedan odsto budžeta predviđenog za ovu godinu. Reći će vladajuća većina da je to mnogo. Međutim, ako uzmemo u obzir da će i ova godina biti godina pandemije i neće biti koncerata i nekih manifestacija, te će novca ostati, može se izvršiti prenamena“, smatra Stojanović.

Tablet računari bi se, prema njenom predlogu, izdavali roditeljima na revers. Nakon završenog osmog razreda deca bi vratila računare koje bi dalje koristile sledeće generacije. 

„Pored nabavke tablet računara potrebno je da roditelji izaberu udžbenike sa sajta https://www.besplatnabiblioteka.com/, jer se na njemu nalaze udžbenici koje su izdali domaći izdavači. Treba istaći da su ovi udžbenici odobreni od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, kvalitetni su i sa otkupljenim autorskim pravima“, kaže Stojanović.

Da li će se ovaj predlog naći na dnevnom redu Skupštine grada nije poznato u ovom trenutku. O tome će odlučiti odbornici u lokalnom parlamentu na narednom zasedanju.
        

Continue Reading
Povezane teme...
To Top