Izbori za nacionalne savete: Koliko građana u Braničevskom okrugu glasa i gde

Braničevo

Politika

Izbori za nacionalne savete: Koliko građana u Braničevskom okrugu glasa i gde

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Izbori za članove saveta nacionalnih manjina biće održani u nedelju, 13. novembra.U poseban birački spisak u Srbiji upisano je ukupno 454.807 birača.

Pravo glasa u Braničevskom okrugu na predstojećim neposrednim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, raspisanim za 13. novembar, ima ukupno 12.702 građana.

Najveći broj birača na području Braničevskog okruga ima u opštini Petrovac na Mlavi - 3.083, od toga najviše je Vlaha upisano u birački spisak – 2.320, a potom Rumuna – 669.

U Požarevcu pravo glasa ima 1.566 građana, a najbrojnija je romska nacionalna manjina – 699, zatim ruska – 299, pa sledi vlaška - 193, dok u Kostolcu biračko pravo ima 1.301 građanin, a najviše ima pripadnika romske nacionalnosti – 1.211.

Po broju birača sledi opština Kučevo gde pravo glasa na predstojećim izborima ima ukupno 2.538 građana. Najbrojnija je vlaška nacionalna manjina ali nismo uspeli da dobijemo tačan broj iz Opštinske uprave Kučevo.

Ukupan broj birača u Velikom Gradištu je 1.307, a najbrojniji su Vlasi – 928,  slede Romi – 244, dok Rumuna ima 77.

Nešto je manji broj glasača u Žagubici, ukupno 1.155, a većinu čine pripadnici vlaške nacionalne manjine – 981, a potom sledi rumunska nacionalna manjina – 124.

 U opštini Malo Crniće pravo glasa ima 692, od toga su gotovo polovina pripadnici vlaške nacionalne manjine, tačnije 386 njih, a u opštini Žabari 688, od toga 333 su Vlasi.

Najmanje birača ima u opštini Golubac – 372, a najbronija manjina su Vlasi, na drugom mestu su Rumuni, a na trećem Romi. Tačan broj nismo uspeli da saznamo.

U Braničevkom okrugu 29 biračkih mesta

U Srbiji će se u nedelju, 13. novembra, glasanje odvijati na 949 biračkih mesta, od tog broja su 29 u Braničevskom okrugu.

Požarevljani koji su upisani u poseban birački spisak moći će da glasaju u Mesnoj zajednici „Radna mala“, a Kostolčani u prostorijama Gradske opštine Kostolac.

Po jedno glasačko mesto biće otvoreno u Golupcu – svečana sala Skupštine opštine Golubac, i u Žabarima – u zgradi Republičke uprave javnih prihoda.

Na po tri biračka mesta glasaće građani u Velikom Gradištu, Žagubici i Malom Crniću.

U Velikom Gradištu glasanje će se odvijati u zgradi Skupštine opštine i osnovnim školama u Topolovniku i Češljevoj Bari.

U Žagubici će moći da se glasa u Domu kulturu Sige i osnovnim školama u Žagubici i Laznici.

 U Malom Crniću glasanje će se odvijati u Mesnoj zajednici Kobilje, Domu kulture Vrbnica i osnovnoj školi u Velikom Crniću.

Najviše biračkih mesta ima u Kučevu i Petrovcu. Kučevljani će glasati na pet lokacija: u zgradi Skupštine opštine Kučevo, domovima kulture u Mustapiću, Kaoni i Voluji, i Mesnoj zajednici Neresnica.

Građani Petrovca glasaće na čak 11 biračkih mesta i to: u zgradi Skupštine opštine Petrovac, u osnovnim školama u Busuru i Melnici, bivšoj zgradi zemljoradničke zadruge u Ranovcu, Mesnoj kancelariji Kladurovo, u domovima kulture u Manastirici, Starčevu, Stamnici, Rašancu, Dubočki i Ždrelu.

To Top