Izložba “Damari sećanja” u Požarevcu

Požarevac

Kultura

Izložba “Damari sećanja” u Požarevcu

Foto: S.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu juče je otvorena izložba radova Milenije Popović Ustenko (1937-1994) nastalih uljanim pastelom na rendgen snimcima pod nazivom „Damari sećanja“.

Stvaralaštvo ove umetnice svedoči o postojanju nestandardne umetnosti, autsajderske, koja se nalazi na margini popularne, poznatije kao marginalna umetnost, art brut i autsajder art. Posle šesnaest godina dela ove osobene umetnosti ponovo su izložena u Požarevcu, gradu u kome je umetnica živela od 1961. godine, pa sve do svoje smrti 1994. godine.

Zahvaljujući Tomislavu Ljubisavljeviću, kolekcionaru iz Kovina, i njegovom „Muzeju nepostojećih slika“,  kako je nazvao svoju zbirku umetničkih dela umetnika koji osobitošću svoje stvaralačke prirode obezbeđuju da intimno postane opšte, kolekcija Milenijinih dela je ponovo pred Požarevljanima.

„Umetnost Milenije Popović Ustenko nas uvodi u jedan sasvim drugačiji svet – svet u kome postoje samo umetnik i njegove misli. Skoro ništa više. Kao pozornicu za svoje likove Milenija silom prilika odabira rendgen snimke koje je dobijala kao odbačene iz doma zdravlja. Uključujući maglovite prikaze podloge, njeno umetničko delo odiše dualističkom aurom nemira i utehe, istovremeno ističući  zagonetnu figuru u njenoj srži. Ovi ekspresivni, naoko naivni  prikazi žena, figurina, porodice, devojčica,supružnika, portreta  intrigantno odražava Milenijine emocije i namere, ostavljajući gledaocima da razmišljaju da li slika prenosi spokoj, bol, nemir ili mešavinu emocija koje obuhvataju različita stanja uma“, kazala je istoričarka umetnosti Marina Radosavljević na otvaranju izložbe.

Posetiocma se obratio Tomislav Ljubisavljević ističući pozitivnu kritiku Nikole Kusovca, srpskog istoričara umetnosti, likovnog kritičara, publiciste i bivšeg kustosa Narodnog muzeja u Beogradu, zainteresovanog za ličnost i delo Milenije Popović Ustenko koju je uvrstio u pregled srpskog slikarstva 20. veka. 

Ljubisavljević je izrazio spremnost da pokloni gradu Požarevcu svoju  kolekciju Milenijinih dela ukoliko bi se našao prostor za stalnu postavku njenih radova.

Izložba je otvorena za posetioce do 28. Novembra, a ulaz je slobodan.

To Top