Izložba „Dežurni papagaji“ u Petrovcu

Petrovac

Kultura

Izložba „Dežurni papagaji“ u Petrovcu

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji Zavičajnog muzeja u Petrovcu otvorena je izložba „Dežurni papagaji“ – karikature iz Legata Dragana Savića. Na izložbi su predstavljeni radovi izvedeni tušem, nastali između 1980. -1985. godine za potrebe lista „Politika“, a 1985. godine su objavljeni u knjizi koju je izdala Srpska književna zadruga.

Ulogu aktera na ovim karikaturama umesto ljudi dobijaju papagaji koji samo u svojoj formi naizgled deluju kao da je reč o infantilnim crtežima sa životinjama, ali oni zapravo vrlo slikovito prikazuju ljudske karaktere kao neposredne tumače nekih društvenih procesa i pojava vremena u kome su nastali, a koji poruke donose na jedan izrazito humoristički i satirički način.

Savićeva karikatura zapravo predstavlja izraz kreativnosti, domišljatosti, nezadovoljstva određenim društvenim pojavama, političkim, socijalnim i moralnim slabostima društva u celini, sugestije da bi nešto moralo i trebalo biti drugačije, ali i da se to nešto još uvek može popraviti. 

Kao umetnik ostao je veran svom likovnom izrazu, nastavljajući da stvara društveno-angažovani tip karikature, gde zabavni karakter samo predstavlja sredstvo da se postigne cilj, a karikaturalni crtež nosi suštinu smisla onoga o čemu govori.

Forma Savićeve karikature ne umanjuje njenu istinitost, ona je kratka, ideja je jasno predočena, vizuelno upečatljiva i lako pamtljiva.

Izložba će biti otvorena za posetioce do marta 2022. godine.

To Top