Izloženi vredni pokloni i otkupi požarevačkih porodica

Požarevac

Kultura

Izloženi vredni pokloni i otkupi požarevačkih porodica

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba pod nazivom „Akvizicije 2020. – 2021. Narodnog muzeja u Požarevcu“.

Etnološko odeljenje Narodnog muzeja Požarevac obogaćeno je u 2021. godini vrednim poklonima i otkupima požarevačkih porodica koji su sada predstavljeni široj javnosi.

Naime, u septembru 2021. godine Mihajlo Zdravković iz Beograda poklonio je značajnu zbirku, legat, koja se odnosi na istoriju njegove porodice dugu skoro 150 godina. Legat čine zbirke dokumentarne građe, fotografija, publikacija, ordenja, ličnih predmeta, nameštaja i  pokućstva, koje je krasilo kuće Jovana Jeličića, rodonačelnika porodice Jeličić i Zdravković, i njegovih potomaka.

Značajan poklon muzeju dala je Svetlana Orlov, profesorka Stomatološkog fakulteta u Nišu,  ćerka Georgija Orlova, profesora Požarevačke gimnazije i prvog kustosa Braničevskog muzeja – “Singer” mašinu i jednu peć. Osim toga, poklonila je i fotografije crkve u Glini i kolektiva gimnazije u Glini, gde je bilo prvo radno mesto Georgija Orlova po njegovoj emigraciji iz Rusije.

Od porodice Elezović, potomaka Mihajla Miladinovića, profesora i direktora Požarevačke gimnazije, otkupljeni su predmeti koji ukazuju na duh i estetiku negovanu u požarevačkim kućama krajem 19. i početkom 20. veka. Radi se o pokućstvu izuzetne lepote – bokalu i čašama od kobaltnog stakla ručno oslikane, izrađene u Jagodinskoj fabrici stakla krajem 19. veka, porcelanskom servisu za ručavanje uvezen iz Češke početkom 20. veka, luster u art deko stilu, goblen i dve komode  s početka 20. veka.

Osim toga, Smilja Elezović je poklonila fotografije Mihajla Miladinovića i njegove porodice koje čuvaju uspomene bitne za sagledavanje identiteta jednog grada i ljudi koji su u njemu živeli ostavljajući dubok trag na njegovu kulturu.

Istorijsko-umetnička zbirka u protekle dve godine obogatila je svoj fond u vidu 15 dela iz slikarske i grafičke oblasti. Dela su ušla u zbirku kao pokloni i to najviše posle održanih samostalnih izložbi umetnika. Slike su rađene tehnikama ulje ili akril na platnu, među kojima se izdvaja i jedna ikona rađena tradicionalnom tehnikom jajčane tempere na drvetu.

Treba napomenuti i dva značajna otkupa u vidu četiri rada akademskog slikara i scenografa Save Rajkovića, umetnika rođenog u Požarevcu, koja su nabavljena uz pomoć grada i dela vajara Zdravka Joksimovića, koja su otkupljena na konkursu Ministarstva kulture i informisanja.

Izložba je otvorena za posetioce do 28. aprila, a ulaz je slobodan.

Autori izložbe su Danica Đokić, muzejski savetnik-etnolog, Dragan Jacanović, viši kustos-arheolog, Teodora Branković, viši kustos-arheolog i Marina Radosavljević, viši kustos-istoričar umetnosti.

To Top