Jagode najtraženiji proizvod na požarevačkoj pijaci (F0T0)

Požarevac

Društvo

Jagode najtraženiji proizvod na požarevačkoj pijaci (F0T0)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Iako su se prve jagode na požarevačkoj pijaci „Krug“ pojavile još pre dve nedelje, cena po kojoj se prodaju i dalje je ista.

Prošle godine u ovo vreme, u jeku epidemije koronavirusa, pijace neko vreme nisu radile, a mnogi su zbog gužve izbegavali odlazak na pijacu u strahu od zaraze. Sada je situacija drugačija, na pijaci ,,Krug“ u Požarevcu raznolika je ponuda voća i povrća i svakodnevno ima kupaca.

Prema rečima jednog prodavca koji prodaje domaće jagode, najveći broj potrošača prisutan je pred praznike i tada se najviše kupuje voće i povrće. Trenutno se najbolje prodaju jagode. Prema njegovim rečima, sezona prodaje jagoda počela je pre desetak dana, ali je cena i dalje ista.

,,Mraz koji je bio u martu i prethodnih meseci uništio je rane plodove. Sve to utiče na sadašnju cenu jagoda, koja je ista od početka sezone - 400 dinara kilogram“, objasnio je zakupac tezge na ovoj pijaci.

Cene jagoda

Jagode na pijacama su domaće proizvodnje, zbog čega ih građani ovde i kupuju. U požarevačkim piljarama se mogu naći i po ceni od 380 dinara, a u velikim marketima se prodaju uvozne jagode u plastičnoj ambalaži po ceni od 150 do 200 dinara za pola kilograma.

Pored jagoda, najprodavanije voće ovih dana su jabuke. Za kilogram jabuka treba izdvojiti od 60 do 100 dinara.

Cene jabuka

Prema rečima prodavaca, od povrća se najviše prodaju paradajz i krastavac koji su prisutni na svakoj drugoj tezgi. Cene krastavca se kreću od 120 do 150 dinara, a paradajza čak 230 dinara za kilogram.

Kilogram paradajza 230 dinara

Paprike koštaju od 80 do 150 dinara, a beli luk preko 200 dinara. U proseku, krompir se može kupiti za 50 dinara, a isti iznos treba izdvojiti i za šargarepu.

Cena jaja

Cene jaja se kreću od 10 do 14 dinara. Za Uskrs su se najviše prodavala bela jaja iako su skuplja, zbog lakšeg bojenja.

To Top