Kada će požarevački atletičari dobiti stazu

Požarevac

Društvo

Kada će požarevački atletičari dobiti stazu

Foto: Dubravka Nikolić

How Good Of A Friend Are You Really?

Uprkos neadekvatnim uslovima i činjenici da nemaju ni atletsku stazu za treninge, mladi atletičari iz Požarevca najtrofejniji su sportisti u gradu. Samo tokom 2019. osvojili su oko 250 medalja na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Od osnivanja kluba do danas atletičari nikada nisu imali adekvatne uslove za rad, a treninge i discipline prilagođavaju situaciji u kojoj se nalaze,  navodi za E-Braničevo Dubravka Nikolić, predsednica Atletskog kluba ,,Požarevac”.

,,Mi smo pre više od godinu dana dobili prostorije ispod tribina „Mladog radnika“, gde deca imaju malo kvalitetnije uslove. Ta prostorija ima izolaciju i svetlo, ali i vlagu, a nije regulisano ni grejanje. Pre toga su trenirali u prostorijama iza tribina Hipodroma, gde nije bilo ni struje,  ni vode. To su bili nehumani uslovi. U zimskom periodu kada padne mrak oko 16 časova, deca su radila vežbe pomoću svetla koje je dopiralo sa ulične bandere”, priča ona.

Ipak,  najveći problem, kaže ona, je to što Požarevac nema atletsku stazu pa je deci ,,praznik” kada na nju izađu prilikom takmičenja. Za sada, treninzi su bazirani na srednjim i dužim prugama – 600, 800, 1.500 i 3.000 metara, kao i na sprintu 60 i 100 metara. Prema  njenim rečima, to je jedino što je izvodljivo, jer ne postoje uslovi za druge discipline, kao što su skok udalj ili uvis.

Atletski klub ,,Požarevac”

Milan Jović, član Gradskog veća zadužen za omladinu i sport, naglašava da je grad Požarevac prepoznao rad i rezulate koje postiže ovoj klub, kao i da je izgradnja atletske staze već duže vreme u planu. On je objasnio da je dva puta pala javna nabavka za izgradnju sportskog kompleksa u okviru koga je planirana i atletska staza, jer se niko nije javio.

,,Pomoćni teren sa atletskom stazom je prioritet i upravo ovih dana o tome razgovaramo. Planiramo da raspišemo novu javnu nabavku za mesec - dva, ali prvo radimo na istraživanju tržišta, kako bi procenili cifru za izradu urbanističkog projekta pomoćnog fudbalskog stadiona i atletske staze“, ističe Jović za naš portal.

 

Milan Jović, član Gradskog veća zadužen za omladinu i sport

Sportski kompleks bi trebalo da bude izgrađen na prostoru vašarišta koje se nalazi duž ulice Ilije Gojkovića, između Hipodroma i „Bambilenda“. Oko terena je planirana trim atletska staza dužine 350 i 400 metara sa tartan podlogom i minimum četiri trake sa proširenjima za prepone, sprave i prepreke za podizanje brzine, spretnosti, izdržljivosti i snage.

Podesećamo, grad Požarevac je u julu prošle godine raspisao javnu nabavku za izradu urbanističkog projekta za potrebe prostornog uređenja terena i izgradnju sportskih objekata, ali je ona obustavljena jer nije imao ko da uradi ovaj projekat.

>>NOVI SPORTSKI KOMPLEKS IZMEĐU HIPODROMA I BAMBILENDA<<

Jović ukazuje i da grad Požarevac finansira realizaciju godišnjeg programa Atletskog kluba „Požarevac“. Ove, kao i prošle godine, klubu je dodeljeno dva miliona dinara za realizaciju programa.

Predsednica ovog kluba tvrdi da taj iznos pokriva sportsku opremu- patike, rekvizite, startninu, šortseve, prevoz na takmičenja, edukaciju trenera, osiguranje svih takmičara i lekarske preglede.

,,Mi nikada ne naplaćujemo treninge i članarinu, a novac koji dobijamo od grada jeste dovoljan. Oni koji su redovni na treninzima dobijaju besplatnu opremu, šortseve i dresove, a oni najbolji i najuspešniji nagrađeni su besplatnim pripremama i boljim trenerkama. Tako motivišemo decu na pravi način, kako bi shvatila da radom mogu mnogo da dobiju”, kaže Nikolić.

Atletski klub Požarevac je prošle godine osvojio oko 22 medalje na državnim prvenstvima, a od osnivanja je iz njega poteklo više od trideset reprezentativaca. Trenutno ima oko 27 članova koji redovno dolaze na treninge, a taj broj varira u zavisnosti od godišnjeg doba, pa ih leti ima od 50 do 60. Treninzi se održavaju svakoga dana, osim nedeljom, i to dva puta dnevno –  u 8 i 16 časova popodne.

Na osnovu takmičarskih rezultata u klubu se najviše ističu Maša Rajić i Veljko Dom. Prema podacima za 2020. godinu koje je objavila Svetska atletska federacija, trinaestogodišnja Maša iz Požarevca zauzima prvo mesto na svetu među atletičarkama rođenim 2007. godine. Veljko Dom je ove godine, iako je prva godina mlađih juniora, postao državni prvak na 800 metara.

Maša Rajić

Dubravka Nikolić naglašava da je sport veoma bitan u zdravom odrastanju jednog deteta i da kroz njega mogu naučiti bitne životne lekcije.

,,Sport nauči decu odgovornosti, disciplini i svesnosti da mogu da izgube, što je bitnija životna lekcija od one da pobede. Deca u našem klubu zdravo spavaju, zdravo odrastaju  i nemaju vremena za budalaštine. To su deca koja su spremna na sve – borbena i uporna, uprkos brojnim odricanjima”, smatra ona.

Atletski klub Požarevac je počeo da radi pre više od 20 godina, a osnovao ga je Jovo Budimir, nekadašnji profesor fizičkog vaspitanja, koji je imao titulu počasnog trenera. On je trenirao mnoge reprezentativce koji su osvajali medalje na balkanskim i nacionalnim prvenstvima.

Aktuelni treneri Atletskog kluba ,,Požarevac” su Miloš Ilić, reprezentativac i  Miroslav Jovanović, koji je kao trener prisutan od  osnivanja kluba.

To Top