Kako će izgledati požarevački park i pijaca nakon rekonstrukcije

Požarevac

Društvo

Kako će izgledati požarevački park i pijaca nakon rekonstrukcije

Foto: T.S., preliminarno idejno rešenje

How Good Of A Friend Are You Really?

U prošlosti je više puta pominjana rekonstrukcija Gradskog parka u Požarevcu, ali neki konkretni koraci do sada nisu preduzeti.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, objavio je da je namera grada da i park u centru dobije izgled kakav zaslužuje.

„Preliminarnim idejnim rešenjem osvežićemo ovaj prostor koji će sa novim izgledom gradske pijace i zgradom Načelstva postati reprezentativna celina, na ponos svih Požarevljana i gostiju grada”, napisao je Pavlović.

On je objavio i video snimak na kome se vidi preliminarno idejno rešenje uređenja Gradskog parka i obližnje Pijace “Krug”.

Park je jedno od omiljenih mesta Požarevljana, u kome tokom dana vreme provode uglavnom deca, roditelji i stariji sugrađani, a uveče mladi.

Građani su se tokom prethodnih godina najčešće žalili na oštećenje asfalta i ivičnjaka u parku. Ipak, za izgled kanti i pojedinih klupa, krivi su i pojedinci, jer ih uništavaju grafitima.

Ovako park trenutno izgleda

Izgradnja Gradskog parka, na mestu nekadašnje stočne pijace, trajala je do 1894. godine. Park je projektovan i izveden po ugledu na klasične francuske.

U njemu je 1898. godine, u znak zahvalnosti za oslobođenje Požarevca i Srbije od Turaka u Drugom srpskom ustanku, svečano otkriven spomenik knezu Milošu Obrenoviću. Spomenik je izliven u bronzi i predstavlja rad poznatog vajara Đorđa Jovanovića, a urađen je u Parizu 1897. godine. Nalazi se u samom centru Gradskog parka i predstavlja simbol Požarevca.

To Top